Bolivia valitti YK:lle lentokonejupakasta - myös naapurit raivostuivat Euroopalle

Useat Euroopan maat eivät Bolivian mukaan päästäneet presidentti Evo Moralesia kuljettanutta konetta ilmatilaansa, koska Edward Snowdenin epäiltiin olevan koneessa.

Ulkomaat
Evo Morales
Bolivian presidentti Evo Morales vilkuttaa noustessaan lentokoneeseen Wienin lentokentällä.EPA/HELMUT FOHRINGER

Bolivia on jättänyt YK:lle valituksen presidentti Evo Moralesin kohtelusta Euroopassa. Varapääministeri Alvaro Garcian mukaan Bolivia aikoo valittaa myös YK:n ihmisoikeuskomissiolle.

Bolivia suuttui, kun useampikin maa esti sen mukaan Moralesia Moskovasta kohti Boliviaa kuljettavan lentokoneen pääsyn ilmatilaansa. Syynä oli se, että urkintapaljastuksia tehneen Edward Snowdenin epäiltiin olevan koneessa.

Lisäksi Itävallan viranomaiset kertoivat tutkineensa koneen, mutta totesivat, ettei Snowden ole koneessa. Kone pääsi iltapäivällä jatkamaan kohti Boliviaa. Illansuussa se teki teknisen välilaskun Espanjaan kuuluville Kanariansaarille, mutta jatkoi pian taas matkaansa.

Illansuussa tapahtumien kulku oli tosin epäselvä. Bolivia kiisti, että kone olisi tutkittu Itävallassa. Espanja, Ranska ja Portugali puolestaan kiistivät, että ne olisivat estäneet koneen tulon ilmatilaansa.

Bolivian mukaan eurooppalaiset maat rikkoivat kansainvälistä lakia ja vaaransivat presidentin hengen, kun ne eivät päästäneet sitä ilmatilaansa. Bolivia on kutsunut asian vuoksi kuultavaksi niiden maiden diplomaatteja, jotka sen mukaan sulkivat ilmatilansa.

Etelä-Amerikan maat aikovat pitää hätäkokouksen jupakan vuoksi. Bolivian YK-lähettilään mukaan pelissä on Bolivian ja Latinalaisen Amerikan arvokkuus.

"He ovat kaikki hulluja"

Moralesin kohtelu on suututtanut myös muita Latinalaisen Amerikan johtajia.

Argentiinan presidentti Christina Kirchner kutsuu tapausta hyvin nöyryyttäväksi.

- He ovat kaikki hulluja. Valtionpäämiehellä ja tämän koneella on täysi immuniteetti, Kirchner sanoo Twitter-viesteissään.

Kirchner kertoo keskustelleensa jupakasta myös Uruguayn presidentin kanssa, joka on yhtä lailla raivoissaan.

Kuuban ulkoministeriön mukaan välikohtaus loukkasi kaikkia Latinalaisen Amerikan maita. Ecuadorin mukaan tapaus on hyvin vakava. Myös Nicaragua on tuominnut Moralesin kohtelun.

12 Etelä-Amerikan maan Unasur-järjestö suunnittelee hätäkokousta. Järjestö kutsuu Euroopan maiden toimintaa vaaralliseksi.

Amerikan maiden järjestön OAS:n johtaja Jose Miguel Insulza vaatii välikohtauksesta selitystä. Hänen mukaansa mikään ei oikeuta tällaista käyttäytymistä valtion korkeinta johtajaa kohtaan.

Bolivian pääkaupungissa La Pazissa noin sata ihmistä on osoittanut mieltä Ranskan lähetystön luona.

Lähteet: AFP, Reuters