1. yle.fi
  2. Uutiset

Egyptin presidentti virallisesti syrjäytetty

Armeijan liikehdintä, erikoisjoukkojen jalkautuminen Kairon kaduille ja presidentinlinnan eristäminen piikkilangoin ja suoja-aidoin olivat varmoja merkkejä. Presidentti ei ole enää vallassa, sanoi armeijan päällikkö suorassa tv-lähetyksessä myöhään illalla Suomen aikaa.

Ulkomaat
Egyptin syrjäytetty presidentti Mohamed Mursi.
Egyptin entisen presidentin Muhammed Mursin oikeudenkäynnin on määrä alkaa huomenna 4. marraskuuta 2013 yhdessä 13 muun veljeskunnan johtohahmon kanssa.STR / EPA

Armeija on ottanut vallan Egyptissä ja presidentti Mohamed Mursi on pakotettu luopumaan virastaan. Asiasta kertoi armeijan komentaja Abdel Fattah al-Sisi keskiviikkoiltana Suomen aikaa. Myös perustuslaki on toistaiseksi kumottu.

Lyhyeksi luvattua väliaikaishallintoa seuraavat piakkoin aikaistetut parlamenttivaalit. Myös presidentti Mursin tilalle valitaan seuraaja, al-Sisi sanoi. Lisäksi perustetaan paneeli, joka pohtii Egyptin perustuslain sisältöä. Väliaikaisesti Egyptin valtion johtoon nousee perustuslakituomioistuimen johtaja. Hän vannoo virkavalan torstaina.

Al-Sisin mukaan uuden hallinnon suunnitteluun otetaan myös muun muassa nuorisojärjestöjä ja suunnitelma on saanut laajan tuen eri poliittisissa ryhmittymissä. Muun muassa Egyptin toiseksi suurin islamistinen puolue Nour on sanonut tukevansa armeijaa, samoin sekä kristittyjen että maltillisen islamin uskonnolliset johtajat.

Presidentti Mursi puolestaan vaati kannattajiaan vastustamaan vallankumousta rauhanomaisesti. Mursi sanoi Facebook-sivullaan, että hän vastustaa sotilasvallankumouksen tehneen armeijan pyrkimyksiä. Mursi on siirtynyt salaiseen paikkaan, hänen avustajansa sanoi. Turvallisuuslähteiden mukaan Muslimiveljeskunnan johtajistoa estetään lähtemästä maasta.

Tiedotusvälineiden mukaan Mursia kannattavat televisiokanavat ovat pimentyneet.

Televisioilmoitus on saanut miljoonat Mursin vastustajat ympäri Egyptin riemuitsemaan kaduilla. Tahririn aukiolla ammuttiin ilotulitusraketteja ja kansanjoukot heiluttelivat Egyptin lippuja. Mursin kannattajat puolestaan raivostuivat Kairon esikaupunkialueilla. Muslimiveljeskunnan turvallisuusjoukot muodostivat piiritysrenkaan veljeskunnan moskeijan ympärille ja kannattajat irrottivat katukiviä aseiksi.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi