1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tietokonehiiren keksijä kuoli

Doug Engelbart oli itse asiassa niin paljon aikaansa edellä, että ei juuri päässyt hyötymään keksinnöstään taloudellisesti. Hiiren lisäksi hän oli mukana kehittämässä muun muassa internetin ja sähköpostin varhaisia versioita.

Tietokonehiiren keksijä Douglas Engelbart käsissään hiiren yksi ensimmäisistä versioista. Kuva: EPA

Tietokonehiiren keksijänä tunnettu Doug Engelbart on kuollut 88-vuotiaana. Engelbart oli mukana kehittämässä myös internetin ja sähköpostin varhaisia versioita, tekstinkäsittelyohjelmia, hypertekstiä sekä tietokoneiden verkkokäyttöä.

Engelbartin kuolemasta kertoi Kaliforniassa toimiva The Computer History Museum, jonka kunniajäseneksi Engelbart nimitettiin 2005. Tytär Christina puolestaan kertoi, että pitkään heikosta terveydestä kärsinyt Engelbart kuoli rauhallisesti nukkuessaan.

Doug Engelbartin suurimpia saavutuksia oli tietokoneen hiiren kehittäminen. Engelbart kehitti puisessa kotelossa olevan, metallipyörillä toimivan hiiren jo 1960-luvulla ja patentoi sen 1970. Kaupalliseen käyttöön hiiri tuli vasta Applen Macintosh-koneissa 1984. Engelbart oli itse asiassa niin paljon aikaansa edellä, että ei juuri päässyt hyötymään keksinnöstään taloudellisesti. Hiiren patentti raukesi 17 vuoden kuluttua 1987, minkä jälkeen se oli vapaassa käytössä. Hiiriä on myyty ainakin miljardi kappaletta sitten 1980-luvun puolivälin.

Lähikuva hiirestä. Kuva: EPA

Engelbert syntyi 30. tammikuuta 1925 pienellä maatilalla lähellä Portlandia, Oregonin osavaltiossa. Hän opiskeli sähköinsinööriksi Oregonin yliopistossa - tosin joutui keskeyttämään opintonsa pariksi vuodeksi toisen maailmansodan vuoksi. Sodassa hän palveli laivaston sähkö- ja tutkateknikkona Filippiineillä.

Sodan jälkeen Englebart työskenteli sähköinsinöörinä Nasan edeltäjän Nacan laboratoriossa. Hän kuitenkin haaveili tietokoneista, jotka voisivat muuttaa maailman, ja lähti suorittamaan tohtorin tutkintoa Kalifornian Berkeleyn yliopistoon.

Engelbart jäi Berkeleyhyn tutkijaksi väitöksensä jälkeen 1955. Yliopistokollega kuitenkin varoitti häntä, että hän jää ikuisesti apulaisprofessoriksi, mikäli jatkaa puhumistaan "villeistä ajatuksistaan". Tämän jälkeen Engelbart lähti tutkijaksi Stanfordin yliopiston tutkimusinstituuttiin SRI:in.

Puhuessaan San Franciscossa yli tuhannen teknologia-asiantuntijan edessä 1968 Engelbart esitteli tietokonehiiren käyttötarkoituksen. Sitten hän otti yhteyttä reaaliaikaisesti kollegaansa kymmenien kilometrien päähän - kyseessä oli kaikkien aikojen ensimmäinen videokonferenssi. Engelbart esitteli myös teorian siitä, kuinka tietoa sisältävät sivut voidaan sitoa käyttäen tekstiin perustuvia linkkejä - mistä tuli myöhemmin internetin rakenteen kulmakiviä.

Engelbart sai uransa aikana lukuisia huomattavia palkintoja, muun muassa 2000 Yhdysvaltain korkeimman teknologia-alan kunniapalkinnon.