YK ja EU seuraavat Egyptiä huolissaan mutta ymmärtäväisenä

YK, EU ja Yhdysvallat ilmaisivat huolensa Egyptin tapahtumista, mutta arabimaiden johto on kiitellyt armeijan toimia. Muslimiveljeskunta ei ole ollut erityisen suosittu Persianlahden maiden johtajien keskuudessa.

Ulkomaat

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kehotti Egyptiä pidättymään väkivallasta armeijan syrjäytettyä presidentti Mohamed Mursin. Ban ilmaisi huolensa tapahtumista ja muistutti, että muun muassa ilmaisun- ja kokoontumisenvapautta täytyy kunnioittaa. Ban kuitenkin sanoi ymmärtävänsä egyptiläisten turhautumista.

- Monet egyptiläiset ovat ilmaiseet syvän turhautumisensa ja oikeutetun huolensa mielenosoituksissaan, Ban sanoi lausunnossaan.

Samalla Ban kuitenkin muistutti, että armeijan sekaantuminen valtion asioihin missä tahansa maassa on huolenaihe. Hän muistutti olevan ensiarvoisen tärkeää, että valta siirtyy mahdollisimman nopeasti siviilihallinnolle.

Myös EU:n ulkoministeri Catherine Ashton vaati pikaista paluuta demokratiaan. Ashton ilmaisi myös ymmärtävänsä egyptiläisten halun poliittiseen muutokseen, mutta muistutti, että vapaat ja rehelliset presidentin- ja parlamenttivaalit on järjestettävä pikaisesti sekä perustuslaki hyväksyttävä.

Ashton muistutti myös, että väliaikaishallinnon täytyy kunnioittaa ihmisoikeuksia ja oikeusvaltion periaatteita.

Myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obama vaati aiemmin, että Egyptin täytyy siirtyä siviilihallintoon niin pian kuin mahdollista.

Sen sijaan arabimaat ovat pääsääntöisesti iloinneet armeijan otettua ohjat käsiinsä. Monet Persianlahden maiden johtajista seurasivat huolestuneena Muslimiveljeskunnan valtaannousua Egyptissä. Monet pelkäsivät, että Muslimiveljeskunta saa lujempaa jalansijaa myös Persianlahdella.

Saudi-Arabian kuningas Abdullah lähetti onnitteluviestin Egyptin perustuslakioikeuden puheenjohtajalle Adli Mansourille, joka nousee väliaikaishallinnon johtoon. Myös Arabiemiirikunnat ilmaisi tyytyväisyytensä vallanvaihdokseen Egyptissä.

Lähteet: Reuters, AFP