Professori: Mursin syrjäyttäminen vaarallinen ennakkotapaus

Professori Hannu Juusolan mukaan armeija pyrkii nyt saamaan vallalleen mahdollisimman laajan siviilituen. Hänen mukaansa suuri kysymys on, mitä nyt tapahtuu. Juusola ei kuitenkaan usko maan ajautuvan sisällissotaan.

Ulkomaat
Helsingin yliopiston professori Hannu Juusola.
Hannu Juusola arvioi Egyptin tilannetta aamu-tv:ssä.

Ensimmäisen vapaissa vaaleissa valitun presidentin Muhammad Mursin syrjäyttäminen Egyptissä vain vuoden mittaisen valtakauden jälkeen muodostaa vaarallisen ennakkotapauksen, Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta sanoo.

- Tässä on isona vaarana, että syntyy eräänlainen katuparlamenttikulttuuri, jossa jokainen uusi valtias syrjäytetään keinoilla, jotka eivät ole kovin demokraattisia, Juusola pelkää.

Juusolan mukaan Egyptin tapahtumia voidaan kutsua sotilasvallankaappaukseksi. Maassa on nyt palattu tilanteeseen, joka vallitsi ennen vuosi sitten pidettyjä demokraattisia presidentinvaaleja, Juusola sanoo.

- Ollaan siinä tilanteessa, joka vallitsi Mubarakin kaatumisen jälkeen. Todellista valtaa pitää armeija, Juusola sanoo.

Juusolan mukaan armeija pyrkii nyt saamaan vallalleen mahdollisimman laajan siviilituen. Hänen mukaansa suuri kysymys on, mitä nyt tapahtuu. Muslimiveljeskunnan kannattajat pelkäävät joutuvansa maksamaan Mursin vallasta. Toisaalta he kokevat Mursin syrjäyttämisen vääryytenä.

- Ei ole mikään ihme, jos he nousevat seuraavaksi kaduille ja käyttävät myös väkivaltaa.

Juusola ei kuitenkaan usko, että Egyptissä ajaudutaan varsinaiseen sisällissotaan, vaikka väkivaltaisuudet tuskin loppuvat.