1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aamiaisen nauttivat välttävät monia terveysriskejä

Aamupalaan liittyvä suotuisa vaikutus koskee myös ylipainoisia.

Kotimaan uutiset
Kaurapuurolautanen voisilmällä.
Arja Lento / Yle

Päivittäinen aamupala saattaa vuosien varrella suojata liikakiloilta sekä monilta muilta terveysriskeiltä, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Havainnot julkaistiin Diabetes Care -lehdessä, ja niiden perusteella päivittäin aamupalaa syövät välttyvät vyötärölihavuudelta, ylipainolta, diabetekselta, metaboliselta oireyhtymältä sekä verenpainetaudilta todennäköisemmin kuin aamiaista korkeintaan kolmesti viikossa nauttivat.

Aamupalaa nauttivat syövät usein maltillisemmin päivän kuluessa, mikä voi selittää nyt havaitut yhteydet. Iltanapostelua vähentää etenkin proteiinipitoinen aamupala, aiemmista tutkimuksista tiedetään. Nyt julkaistussa tutkimuksessa aamupalan ravitsemuksellinen laatu ei vaikuttanut tuloksiin.

Tutkimus perustuu 3 600 miehen ja naisen terveystietoihin, jotka kerättiin kahdeksantoistavuotisen seurannan aikana. Jokainen osallistuja kävi terveystarkastuksessa tutkimuksen alussa sekä 1–5 kertaa seurannan aikana. Ruokavaliosta ja aamupalatottumuksista kyseltiin vain tutkimuksen alussa, joten on mahdollista, että osa tutkituista muutti ruokailutottumuksiaan seurannan aikana.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi