Teurastamosta tulossa keidas keskelle Helsinkiä

Helsingin vanhasta Teurastamosta on muodostunut moderni kaupunkikeskus, jossa kuka tahansa saa järjestää grillijuhlat tai poimia tuoretta minttua kesäjuomiin. Paikka on melkein liian hyvä ollakseen totta.

Kuva: Yle/Vera Zotow

Teurastamo on kuin jokaisen oman takapihan jatke.

Nina Ruotsalainen

"Pitääkö tästä maksaa?"

Tämä kysymys kuuluu usein Teurastamon pihalla. Kalasataman ja Sörnäisten kupeessa sijaitseva kaupungin vanha Teurastamo tuotti viimeiset lihansa vuonna 1992, mutta toiminta ei sen jälkeen suinkaan ole loppunut.

Teurastamolla toimii nykyään kaikille avoin keskus, jossa viljellään yrttejä sekä marjoja ja järjestetään grillijuhlia. Samoissa tiloissa toimii lukuisia helsinkiläisiä ruoka-alan pientoimijoita ja -viljelijöitä. Keskuksen nurkilta löytyy myös viljelmiä, joihin ei ole ohikulkijalla asiaa.

- Tämä on kaikki kaupunkilaisten vapaassa käytössä, Teurastamon piha on vähän kuin jokaisen oman takapihan jatke, kertoo tuottaja Nina Ruotsalainen.

Kaupunkilaiten käytössä onkin hulppea takapiha: Teurastamolta löytyy nurmikkoa, riippukeinuja, grillipaikka ja ranta. Ja tietysti myös niitä syötäviä kasveja, joita jokainen saa napsia oman tarpeensa mukaan. Entisestä verisestä paikasta on muodostumassa syötävä keidas, Ruotsalainen haaveilee.

- Meiltä löytyy esimerkiksi kuutta eri minttulajiketta. Pihan puolelle on jossain vaiheessa tulossa kirsikka- ja päärynäpuita.

Sopu sijaa antaa

Teurastamo on pitkään ollut hyvin pidetty salaisuus. Se on ensimmäistä kesää nyt virallisesti auki. Tuottaja Nina Ruotsalainen on huomannut, että yhä useammat omaksuvat paikan oleskelutilakseen.

- Vielä toistaiseksi täällä saa rauhassa nauttia olostaan, mutta viimeisen kuukauden aikana ihmismäärä on lisääntynyt huomattavasti.

Ja paikalle saa tosiaan tulla täysin ilmaiseksi. Grilliä saa käyttää maksutta, kasveja saa napsia oman mielensä mukaan ja leposijat aurinkotuoleista riippumattoihin ovat vapaassa käytössä. Teurastamon avoimella pihalla saa jokainen oleskella - kunhan henki pysyy hyvänä. Myös toisille on annettava mahdollisuus nauttia.

- Periaatteemme on, että sopu sijaa antaa, Ruotsalainen sanoo.