Tekstiviesti varoittaa suntiota ukkosista

Karjalohjalainen myrskybongari saattaa ajaa myrskyssä 600 kilometriä nähdäkseen luonnon voimien kauneuden. Bongarin naapurissa kohoaa kivikirkko, jonka salamanisku poltti maan tasalle 70-luvulla.

luonto
Myrskybongari osoittaa toimittajalle salamaniskun suuntaa kirkon edustalla.
Karjalohjan kivikirkkoon iski salama syyskuussa 1970. Kirkon korjaus valmistui 90-luvulla.Yle

Ukkonen pelottaa ja kiehtoo. Myrskybongarit seuraavat eritoten kesällä rajuilmojen kehittymistä reaaliaikaisesti netin sääpalveluista.

Kun tiedossa on kunnon ukkosta, bongarit pakkaavat autonsa ja matkustavat ihailemaan rajuilmaa.

- Kyllä se on se luonnonvoimien näyttävyys ja se kuinka tuntee itsensä aika pieneksi siinä rinnalla, maalailee Janne Kommonen.

Aiemmin Kommonen saattoi ajaa päivässä 600 kilometriä ympäri Etelä-Suomea ihailemassa pilvien vyöryä ja salamointia. Perheen perustamisen myötä harrastus on jäänyt vähemmälle.

- Silti jokainen aamu alkaa siitä, että kirjaudun yhteen myrskybongareiden sääpalveluista ja katson, että mitä tänään on luvassa.

Palaneen kirkon suntio saa varoitusviestejä ukkosista

Aina ei myrskybongarin tarvitse matkata maan ääriin rajuilmoja ihailemaan. Janne Kommosen naapurissa Karjalohjalla kohoaa kivikirkko, jonka salamanisku poltti maan tasalle 70-luvulla niin. Jäljelle jäivät pelkät kiviseinät. Kuparikatto suli salaman iskun voimasta.

Kirkko on nyt rakennettu uudelleen, ja kellotapulista löytyvät modernit ukkosenjohdattimet. Silti Ilmatieteen laitos varoittaa suntiota lähetyvistä ukkosista.

-Suntio saa tekstiviestillä varotuksen, jos kymmenen kilometrin säteellä on potentiaalista ukkosta. Hän voi tulla tarkistamaan, että kaikki on kunnossa myös ukkosen jälkeen, kertoo kirkon naapurissa asuva Janne Kommonen.

Karjalohjan kivikirkon suntio ei ole ainoa, joka tällaisia varoitusviestejä saa.

Ilmatieteen laitoksella on nykyään varoitusjärjestelmä, joka lähettää tekstiviestejä uhkaavista luonnontuhoista muun muassa pelastusviranomaisille.

"Upea vyörypilvi tuli mereltä"

Janne Kommonen puutarhassaan iPadin ääressä.
Janne Kommonen seuraa säädataa mobiililaitteiltaan.Yle

Myrskybongarin elämän hienoimmasta rajuilmasta ei ole montaa vuotta. Kyseessä on vuoden 2010 Asta-myrsky.

- Näin sadetutkasta valtavan rintaman, joka lähestyi Suomea Itämereltä. Hyppäsin autoon ja ajoin Kirkkonummelle, Porkkalanniemeen. Sinne kärjen kalliolle pystytin kamerani. Otin kuvia, kun upea, näkökentän päästä päähän ulottuva vyörypilvi saapui salamoiden mereltä.

Vaikka uljaat luonnonvoimat saavat ihailemaan, ei Kommonen missään tapauksessa iloitse myrskytuhoista.

- Kun rajuilma sitten saapuu päälle, minäkin pakkaan tavarani ja lähden kiireen vilkkaa suojaan.