"Maidon ja viljan maku tekevät ohrankryynivellistä suussa sulavan herkullisen"

Jos meinaa herkullisen ohrankryynivellin keittää, vierähtää siinä tunti jos toinenkin. Satakunnan Marttojen mukaan maakunnan perinneruokaa arvostetaan vielä vanhempien keskuudessa, mutta nuoret ovat kasvamassa ohrankryynivelliperinteestä ulos.

ohra
Lautasella ohrankryynivelliä
Karri Laihonen / Yle

Satakunnan perinneruoka ohrankryynivelli kirvoittaa herkullisia muistoja varsinkin vanhemmassa väestönosassa.

- Muistan nuoruudestani sen, kun joka lauantai-ilta syötiin velliä, kakkoa ja sallattia, maalailee Satakunnan Marttojen toiminnanjohtaja Marjut Länsiniemi.

Hän epäilee nuorempien enää vaalivan ohrankryynivelliperinnettä.

- Jos lähtisi gallupia kadulle tekemään, niin en usko ohrankryynivellin olevan nuorisolle kovinkaan tuttu ruokalaji.

Vaikka nuoremmat vaikuttavatkin Länsiniemen mukaan kasvaneen ulos ohrankryynivellistä, on perinneruoka säilyttänyt asemansa hieman vanhempien keskuudessa.

- Maakunnassa vielä tehdään ohrankryynivelliä ja sitä myydään toreilla. Ja se on sen verran suosittua tavaraa, että se myydään melkein heti käsistä, kertoo kotitalousneuvoja Sari Raininko.

Ohrankryynivelli porisee padassa pitkään

Porissa ohrankryynivellin myynnissä piikki tapahtuu Porin Päivänä. Perinneruokaa käydään tällöin hakemassa esimerkiksi torilta. Mutta onko perinneruoka enää perinneruokaa, jos sitä nautitaan vaan kerran vuodessa?

- Totta kai voi olla. Kaupungeissa ja maaseudulla on selvästi eroa, kuinka usein ohrankryynivelliä nautitaan. Maaseudulla se on yleisempää. Onneksi vielä löytyy valmistajia, jotka tekevät ohrankryynivelliä markettien hyllyille, sanoo Raininko.

Ohrankryynivelli porisee padassa pitkään ja hiljakseen. Rainingon mukaan vellistä tekee niin maukkaan maidon ja ohraisan viljan maku.

- Ne tekevät siitä vaan niin herkullisen ja suussasulavan, että sitä muistelee vielä vanhempanakin.