Kasviksia piisaa, mutta lähikala tulee kesällä kaukaa

Peruna, porkkana ja sipuli matkaavat ravintolapöytiin jo entistä useammin läheltä. Kala ui pöytään vielä liian kaukaa.

Kotimaa
Kalastajat nostavat verkkoa vesiltä.
Yle

Lähiruokaan innostuneet ravintolat kaipaavat nyt erityisesti ympärivuotista kalatarjontaa. Esimerkiksi karppi ja ruutana olisivat hyviä kesäkaloja.

Kesäkaupunki Naantalissa liikkuva törmää lähiruokaan aiempaa helpommin. Kaupungin 570-vuotisjuhlien kunniaksi useat kaupungin ravintolat ovat laatineet listoilleen juhlamenun, joka rakentuu pääasiassa lähiruuasta.

Kun vedet ovat lämpimiä, silakka pitää hakea Ruotsista asti.

Heikki Routamaa

Hanke kuuluu Makujen Suomi -konseptiin, joka pyörähti käyntiin Helsingin kulttuuripääkaupunkivuotena 2000. Tämän jälkeen konseptia on toteutettu jo 15 kaupungissa.

Kasvikunta tarjoaa tuoreita antimiaan lähiruokalautaselle nyt hyvin, mutta tilanne on toinen kalan kanssa.

- Kun vedet ovat lämpimiä, silakka pitää hakea Ruotsista asti, harmittelee ravintoloitsija Heikki Routamaa.

Lähivesillä liikkuu kyllä kalaa, mutta sitä ei oikein arvosteta. Routamaa toivoisi esimerkiksi karpin kasvatusta tai ruutanan runsaampaa jalostusta Suomeen.

- Näistä kaloista syntyy keittiön puolella herkullisia aterioita.