Kiinaa ravistelee epäily uudesta maitoskandaalista

Danone ja Nestlé laskevat myymänsä äidinmaidonvastikkeen hintaa. Kiinalaisviranomaiset tutkivat, ovatko ulkomaiset yhtiöt syyllistyneet luvattomaan hintayhteistyöhön.

Ulkomaat

Elintarvikejätit Danone ja Nestlé laskevat Kiinassa myymänsä äidinmaidonvastikkeen hintaa jopa viidenneksen. Ilmoitukset hintojen laskemisesta tulivat sen jälkeen, kun Kiina oli ilmoittanut aloittavansa tutkinnan, ovatko ulkomaiset elintarvikeyhtiöt syyllistyneet luvattomaan hintayhteistyöhön.

Ulkomaisten yhtiöiden valmistaman äidinmaidonvastikkeen kysyntä on kasvanut Kiinassa hurjasti sen jälkeen kun erinäiset myrkkyskandaalit murensivat kiinalaisten uskoa kotimaisiin tuotteisiin.

Kiinalaisviranomaisten mukaan ulkomaisilla äidinamaidonvastikkeen valmistajilla on Kiinassa monopolin kaltainen asema, minkä seurauksena hinnat ovat korkealla.

Vuonna 2008 Kiinassa kuusi lasta kuoli ja satojatuhansia sairastui, koska meijerituotteista löytyi myrkyllistä melamiinia. Vuosina 2011 ja 2012 kaksi kiinalaista elintarvikeyritystä puolestaan veti takaisin äidinmaitokorvike-eriä niiden sisältämien myrkkyjen takia.

Lähteet: AFP