Simo Ralli Farmarissa: Vähän olen soitellut, grillaillut ja puhunut tuulivoimasta

Tuulivoiman puolestapuhuja Simo Ralli vertaa nykyajan tuulivoimaloita vanhoihin jauhomyllyihin. Molemmat jauhavat tavallaan elinvoimaa ja uutta elämää maaseudulle. Simo Ralli on Seinäjoen Farmarin suojelija.

Simo Ralli on Seinäjoen Farmari maatalousnäyttelyn suojelija. Kuva: Jussi Mustikkamaa/Yle

Seinäjoen Farmarin suojelija Simo Rallin näyttelypäivät ovat kuluneet näyttelyalueella vastaantulijoita tervehtien ja mukavia puhuen.

- Vähän olen täällä soitellut, grillaillut ja käynyt puhumassa tuulivoimasta. Jutellut ja kätellyt näyttelyssä kävijöitä, linjaa suojelija tehtävänkuvaansa.

Muusikko, kolumnisti ja maanviljelijä Ralli muistuttaa maaseutu- ja maatalousnäyttelyiden merkityksestä nykypäivänäkin.

"Kun traktorissa on eturenkaat yhtä korkeat kuin on itte pitkä, niin sitä tuntee ittensä taas pieneksi poijjaksi"

Muusikko, kolumnisti ja maanviljelijä Simo Ralli

- Maaseutu- ja maatalousnyttelyt ovat nyt tärkeämpiä kuin koskaan ennen. Itse huomasin, kun aloin tuumata maalla asumista, että enhän minäkään näe enää lehmää joka päivä, sikaa en ole nähnyt vuosiin - kanoista puhumattakaan. Lapsukaisten, nuorten ja aikuistenkin on hyvä nähdä ne välillä, jotta muistuu mieleen, mistä tämä elämä oikein lähtee, Simo Ralli sanoo.

Myös näyttelyssä esillä olevat koneet kirvoittavat suojelijalta ihastuneen naurahduksen.

- Tullessani menin ensin menin konekentälle isoja puimureita kattomaan. Ja, kun traktorissa on eturenkaat yhtä korkeat kuin on itte pitkä, niin sitä tuntee ittensä taas pieneksi poijjaksi. Se on vaan - hienoa, Simo Ralli huokaisee.

Isoja lastuja

Simo Ralli puhuu mielellään tuulivoiman puolesta.

- Uskon tuulivoimaan. Siihen, että se tuo maaseudulle uutta elämää ja elinkeinoa. Ennen oli jauhomyllyt kylillä, luomassa pyöriessään kyläläisille uskoa tulevaisuuteen. Tuulimyllyt ovat tämän päivän jauhomyllyjä, Simo Ralli sanoo.

Eteläpohjalaisten maatalousnäyttelyiden suojelijat ovat vuodesta 1997 lähtien olleet teräväsanaisia kannanotoissaan. 1997 näyttelyä suojeli "satunnainen matkailija" Juhani Mäkelä, vuonna 2000 kirjailija Jari Tervo ja 2006 runoilija ja kansanedustaja Tommy Tabermann. Myös Ralli sanoo teksteissään, mitä ajattelee.

- Mulla on alusta asti ollut sellainen periaate, että höylänterää pitää laittaa kolumneissa niin pitkälle, jotta se varmasti raappaa. Jotta lastu on niin paksua, ettei sitä välttämättä kaikki niele, Ralli linjaa.