1. yle.fi
  2. Uutiset

Elvi Löhösen intohimo toi liputuspäivän Leinolle

Lauantaina vietetään Eino Leinon, runon ja suven päivää. Kokkolassa on erityinen syy liputtaa, sillä teemapäivän kalentereihin sai kokkolalainen kirjallisuuden "grand old lady" Elvi Löhönen. Työ maakunnan kirjallisuuden puolestaan jatkuu edelleen kiivaana.

kulttuuri
Elvi Löhönen esittelee Osuuskunta Länsirannikon uutuuskirjoja
Petri Kuikka / Yle

Elvi Löhönen on intohimoinen kirjallisuuden puolestapuhuja. Työ kirjallisuuden puolesta ei jää puheen asteelle, sillä Elvi ei epäröi tarttua itsekin kynään - oli sitten kyse kirjailijoita kannustavasta mielipidekirjoituksesta sanomalehdessä tai viestistä valtiovallalle. Lauantaina vietettävään Eino Leinon, runon ja suven päivän synnyssäkin oli Löhösen kynä mukana pelissä, aloitteen liputuspäivästä tehnyt Löhönen katselee työnsä tuloksia nyt riemumielin.

– Tuntuu aivan uskomattomalta ajatella, että siitä on jo 15 vuotta. Yhtenä lauantaina kiersin Kokkolan keskustaa ja laskin 70 Suomen lippua. Menin kotiin hyvin tyytyväisenä, että juhla oli huomioitu ja ollaan asian takana. Onhan se mahtavaa, että meillä juhlitaan sekä runoilijaa että Suomen suvea ja runoutta! Siinä tulee kolme asiaa samalla kertaa.

Onhan se mahtavaa, että meilllä juhlitaan sekä runoilijaa että Suomen suvea ja runoutta!

Löhönen oli perustamassa lähes 30 vuotta toiminutta Kustannusosuuskunta Länsirannikkoa, jonka tavoitteena on julkaista ennen kaikkea keskipohjalaisten kirjoittajien tekstejä. Nyt kirjoja on ilmestynyt jo 90.

– Oli olemassa niin paljon tasokkaita tekstejä, että emme voineet jäädä vain odottelemaan hiljaa! Ne oli pakko tuoda julki, muistelee Löhönen Länsirannikon syntyä.

Takana onkin melkoinen rupeama maakunnan kirjallisuuden hyväksi - kaikkiaan 402 kokousta yhdessä toisen perustajajäsenen Eila Pohjosen kanssa.

– Kun kokousten määrän kertoo vähintään kolmella tunnilla, niin melkoinen määrä on kertynyt talkootyötä. On meidän etuoikeutemme toimia Keski-Pohjanmaalla kirjallisuuden hyväksi.

Oli olemassa niin paljon tasokkaita tekstejä, että emme voineet jäädä vain odottelemaan hiljaa! Ne oli pakko tuoda julki.

Länsirannikko juhlii julkaisemalla kirjoja

Viime vuonna osuuskunta julkaisi ennätykselliset viisi kirjaa, eikä tahti näytä laantuvan. Lauantaina juhlitaan halsualaisen Eila Kujalan kirjaa Eiliset polut. Se kuvaa 1930-luvun maalaiselämää keskipohjalaisella rannikkoseudulla. Teos on jatkoa kaksi vuotta sitten ilmestyneelle Valkea kissankello -romaanille.

Toinen juhlapäivän uutuus on Heikki Kotkan runokirja koivu kasvaa läpi kallion. Kotka on lähtöisin Kannuksesta, nykyään Ruotsissa asuva Kotka on kirjoittanut aiemmin viisi runokirjaa.

Löhösen riemuksi maakunnan runosuoni sykkii edelleen tasaiseen tahtiin.

– Meillä on nytkin viisi käsikirjoitusta lukukierroksella. Lauantaina julkaistaan kaksi kirjaa ja syksympänä pari kirjaa lisää. Iloitsemme siitä. että Keski-Pohjanmaalta löytyy näin paljon painettavaa lukijoille. Viime vuosina on tullut myös iloksemme proosaa, jota olemme odotelleet. Runojahan maakunnasta on aina tullut.

Lauantaina Kokkolan kaupungintalolla vietettävässä Kirjallisuuden juhlassa pohditaan kirjailijan vastuuta ajassaan. Alustajana tilaisuudessa on toimittaja Johanna Korhonen.

Lue seuraavaksi