Stubb: "Suomalaisilla asenneongelma venäläistä rahaa kohtaan"

Stubb muistutti Ylen Päivän kasvo -ohjelmassa, että Venäjä on Suomen suurin kauppakumppani.

politiikka
Alexander Stubb.
Alexander Stubb oli vieraana Ylen Päivän kasvo -ohjelmassa.

Eurooppaministeri Alexander Stubb (kok.) ei ole huolissaan Venäjän suuresta roolista Suomen kauppakumppanina. Päinvastoin hän moittii suomalaisia asenneongelmasta venäläistä rahaa ja energiaa kohtaan.

- Meidän täytyisi päästä tästä eroon. Venäläinen raha ja venäläinen bisnes on bisnestä siinä missä muukin, Stubb sanoi.

Stubb muistutti Ylen Päivän kasvo -ohjelmassa, että Venäjä on kuitenkin Suomen suurin kauppakumppani, ja Suomen ja Venäjän välisen kaupan arvo oli viime vuonna 16 miljardia euroa.

- Me haluamme käydä kauppaa Venäjän kanssa, ja me haluamme viedä Venäjälle. Venäjän rajan toisella puolella on 600 suomalaista yritystä ja suomalaiset brändit näkyvät Pietarissa ja Moskovassa. Mitä matalammat kaupantekokynnykset ovat, sitä parempi, Stubb painotti.

Ministeri ei myöskään ole huolissaan siitä, että suuri osa Suomeen tuotavasta energiasta on peräisin Venäjältä. Stubbin mukaan Venäjä on energianviejänä ollut erittäin luotettava.

Venäläinen raha ja venäläinen bisnes on bisnestä siinä missä muukin.

- Lisäksi energiapalettimme on erittäin laaja, siinä on ydinvoimaa, öljyä, kaasua, tuulta ja vettä. Ja vaikka kaasusta sata prosenttia tuleekin Venäjältä, Suomen energiankulutuksesta kaasu kattaa vain kymmenen prosenttia, Stubb muistuttaa.

"Poliittisia jälkijäristyksiä"

Eurooppaministeri kommentoi myös Portugalin tuoreita tapahtumia: korot ovat Portugalissa nousseet yli kaikkien kriisirajojen, ja hallitus horjuu ministerierojen jäljiltä.

Stubb muistutti, että eurokriisi ei suinkaan ole ohi, vaan jatkuu vielä pitkään. Nyt Euroopassa koetaan hänen mukaansa "poliittisia jälkijäristyksiä", joista Portugali on yksi esimerkki.

- Jos ajatellaan, että eurokriisi kestää sata askelta, nyt askelia on otettu 60 - 70, Stubb vertasi.

Stubbin arvion mukaan nykytilanne on "Euroopan uusi normaali". Jälkijäristyksiä on siis vielä luvassa.

Stubb kuitenkin uskoo Portugalin hallituksen pysyvän myrskyn keskellä pystyssä, ja vaikka se kaatuisikin:

- Siinäkin tilanteessa joku ratkaisu löytyy, Stubb arvelee.

Stubb ei usko, että Portugalin nykyongelmilla olisi läikkymisvaaraa maan rajojen yli. Hän muistuttaa, että markkinoiden silmissä euron ja euromaiden tilanne on melko vakaa.