Le Monde: Ranskakin urkkinut kansalaistensa viestintää

Sähköposti- ja puhelinyhteyksiä sekä sosiaalisen median käyttöä on ranskalaislehden tietojen mukaan tallennettu jopa vuosiksi eteenpäin.

Ulkomaat

Myös Ranskan tiedustelupalvelu DGSE on kerännyt tietoja kansalaistensa puhelin- ja viestiliikenteestä, kertoo sanomalehti Le Monde.

Lehden mukaan Ranskan tiedustelupalvelu on valvonut kattavasti kansalaistensa elektronista viestintää ja kerännyt sitä erityiseen tietopankkiin. Tiedustelupalvelu DGSE on vuosia tarkkaillut tietokone- ja puhelinyhteyksiä Ranskassa ja ulkomailla. Sähköposti-, tekstiviesti- ja puhelinliikenneyhteyksiä sekä Facebook- ja Twitter -palvelujen käyttöä on ranskalaislehden tietojen mukaan tallennettu jopa vuosiksi eteenpäin.

Ulkomaantiedustelun ohella myös muilla Ranskan tiedustelupalveluilla on ollut mahdollista päästä käsiksi kerättyihin tietoihin. Tietoja on kerätty samaan tapaan kuin Yhdysvalloissa turvallisuusvirasto NSA:n vakoiluohjelma Prismissä.

Ranskassa viranomaislähteet eivät ole kommentoineet lehden esittämiä väitteitä.

Ranskan presidentti Francois Hollande on aiemmin tällä viikolla kritisoinut voimakkaasti Yhdysvaltain epäiltyjä vakoilutoimia ja vaatinut epäilyihin vedoten EU:n ja USA:n välisten vapaakauppaneuvottelujen lykkäämistä.

EU:n ja USA:n on määrä kokoontua maanantaina Washingtoniin aloittamaan vapaakauppaneuvottelut ja selvittämään Yhdysvaltoihin kohdistuvia vakoiluepäilyjä.

Lähteet: AFP