Islannin kansanedustajat yrittivät järjestää Snowdenille kansalaisuutta

Kolmen puolueen edustajat ajoivat yhdessä tietovuotajalle myönnettäväksi Islannin kansalaisuutta. Heti voimaan astuva kansalaisuus pelastaisi Edward Snowdenin paperittomasta tilasta Moskovan lentokentältä.

Urkintakohu
Ohikulkija käveli Edward Snowdenia tukevan bannerin ohi Hongkongissa 18. kesäkuuta.
Ohikulkija käveli Edward Snowdenia tukevan bannerin ohi Hongkongissa 18. kesäkuuta.Philippe Lopez / AFP / Lehtikuva

Islantilaiset kansanedustajat esittivät torstaina parlamentissa välitöntä kansalaisuutta Edward Snowdenille. Vasemmisto-vihreä puolue, Piraattipuolue ja Kirkkaan tulevaisuuden puolue olivat asiassa yhteisvoimin liikkeellä. Ajatus sai nuivan vastaanoton.

Edward Snowden on mitä todennäköisimmin piileskellyt useita päiviä Moskovan lentokentän transit-alueella paljastettuaan Yhdysvaltain Prism-urkintaohjelman. Passinsa menettäneelle miehelle ei ole myönnetty turvapaikkaa yhdestäkään maasta. Islannin ja Suomen tavoin monen maan teknisenä esteenä on, että turvapaikkaa ei voi hakea ellei ole henkilökohtaisesti maaperällä.

Islannin parlamentti keskusteli kansalaisuusehdotuksesta viimeisenä päivänä ennen kansanedustajien kesälomaa. 63-paikkaisessa parlamentissa vain kuusi pienpuolueen edustajaa oli kansalaisuuden kannalla.

Välitön kansalaisuus tekisi tyhjäksi turvapaikkaan liittyvän lakiteknisen pulman. Islanti antoi vuonna 2005 kansalaisuuden shakinpelaaja Bobby Fischerille, joka oli snowdenmaisesti jäänyt jumiin Japaniin.

"Pakolentokone"-episodi raivostutti monta presidenttiä

Bolivian presidentin nöyryyttäminen Snowdenin pakoepäilyillä on johtanut vihaiseen reaktioon Etelä-Amerikassa. Maanosan vasemmistolaiset presidentit ovat valmistelemassa yhteistä lausuntoa tuohtumuksensa alleviivaamiseksi.

Bolivian presidentti Evo Morales pakotettiin 14 tunniksi Wienin lentokentälle, kun Ranska, Espanja ja Portugali sulkivat hänen lentokoneeltaan ilmatilansa. Morales oli palaamassa Venäjältä, ja huhujen mukaan hän olisi ottanut Snowdenin mukaansa.

- Yhdysvallat käyttää agenttiaan (Snowdenia) ja (Bolivian) presidenttiä pelotellakseen koko aluetta, mielensä pahoittanut Morales sanoi palattuaan viimein kotimaahan.

Hän on kutsunut koolle Venezuelan, Argentiinan, Uruguayn ja Surinamen presidentit. Pöytään ei tule Yhdysvaltain liittolaisia, kuten Kolumbian, Chilen tai Perun presidenttejä.

- Sympatisoin Evo Moralesia, sillä hänen kohtelunsa oli ennenkuulumatonta. Ei silti tehdä tästä diplomaattista kriisiä Latinalaisen Amerikan ja EU:n kesken, kirjoitti Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos Twitter-tilillään.

Lähteet: AP, AFP