Maatila samassa suvussa yli 300 vuotta naisten voimin

Ilmajokelainen kantatila on säilynyt samalla suvulla vuodesta 1697 lähtien. Tilan elanto tulee nykyään vuohista ja emäntänä toimii Marita Ollila. Tila on pysynyt samalla suvulla vahvojen naisten ansiosta.

Kotimaa
Marita Ollila ihastui vuohiin jo 19-vuotiaana.
Marita Ollila ihastui vuohiin jo 19-vuotiaana.Mirva Korpela

Ilmajoen Huissilla Marita Ollilan emännöimän sukutilan juuret ulottuvat yli 300 vuoden taakse. Kantatila perustettiin jo vuonna 1697 muutaman kilometrin päähän nykyisestä päärakennuksesta. Nyt tila toimii Ilmajoella kolmessa eri paikassa, mutta samalla suvulla se on ollut läpi vuosisatojen.

Lehmiä, sikoja, kanoja ja hevoskauppaa

- Alunperin tilat olivat perinteisiä maatiloja. Viljeltiin itselle heinää ja viljaa. Oli lehmiä ja hevosia, sikoja ja kanoja. Isoeno, Yrjö Luoma, oli kova hevoskauppias1950 -1970 -luvuilla. Sen jälkeen hän jatkoi vielä kellokauppiaana, muistelee Ollila.

Kohta parikymmentä vuotta maatila on toiminut vuohiin erikoistuneena luomutilana. Nykyinen emäntä aloitti työt jo nuorena.

- Olin 19-vuotias ja lähdin ihan mitään tietämättömänä touhuun mukaan. Sattumalta tulin lomittajaksi vuohitilalle ja ihastuin eläimiin. Siitä sitten muotoutui ammatti, naurahtaa Ollila.

Vahvat naiset varmistivat sukupolvien ketjun

Tilan nimi on muuttunut useaan otteeseen. On ollut Ritaluomaa, Varpuluomaa ja nyt Vainionpää. Tämä johtuu siitä, että tilan on perinyt useaan eri otteseen joko talon tytär tai muu suvun naispuolisista jäsenistä.

- Vanhemmalla ajalla oli harvinaista, että naiset nousivat isännän asemaan. Meidän suvussa niin on käynyt usein ja nyt sitten minä olen jatkanut perinnettä. Aloitin tilanpidon yksin ja isäntä on tullut mukaan myöhemmin.

- Mielestäni on kunnia-asia, että saan olla osana suvun historiaa. Olen hyvin ylpeä siitä, vakuuttaa Ollila.

Marita Ollilan perhe palkittiin sukutilatunnuksella 27 muun maatilan kanssa Seinäjoella meneillään olevassa Farmari-maatalousnäyttelyssä. Tunnusta voivat hakea tilat, joissa toiminta on jatkunut sukupolvelta toiselle vähintään 200 vuoden ajan.