Jyväskyläläinen Kairossa: "Arkielämä pääosin normaalia"

Hinnat ovat Egyptissä nousseet ja rahan arvo laskenut. Lisäksi polttoaineen saatavuudessa on vaikeuksia. Pääosin arki sujuu rauhallisesti.

Egyptin kansannousu
Ihmiset näyttävät voitonmerkkejä ja liehuttavat lippuja. Taivaalla kiertää myös yksi helikopteri.
Tahririn aukiolla Kairossa juhlittiin raivoisasti torstaina 4. heinäkuuta. Yahya Arhab / EPA

Pasi Reinikainen työskentelee Kairossa Jyväskylän ammattikorkeakoulun koulutushankkeen asiantuntijana. Hän asuu kaukana Kairon ydinkeskustasta, joten perjantaiaamu oli hänen osaltaan rauhallinen. Vaikka levottomalle Tahrir-aukiolle on matkaa parikymmentä kilometriä, ei ulkona kannata kuitenkaan käydä pimeyden saavuttua. Lisäksi työpaikan lähellä on levotonta.

- Siellä on muslimiveljeskunnan kokoontumispaikka muutaman sadan metrin päässä. Se on sellainen paikka, johon en viikonlopun aikana mene missään tapauksessa.

Ulkoministeriöstä on tullut Egyptissä oleville suomalaisille ohje, jossa kehotetaan välttämään paikkoja, joissa ihmiset kokoontuvat.

- Siellä on joitain hulluja, joilla on ihan muut ajatukset kuin itse mielenosoitus. Länsimaalaiset ovat sellaisille helppoja vihan maalitauluja.

Hinnat nousseet ja rahan arvo laskenut

Reinikainen on asunut perheineen Kairossa puolisen vuotta.

- Normaalielämä on sujunut täällä ihan hyvin. Kaikki kaupat ovat normaalisti auki. Mutta esimerkiksi sen olen huomannut, että polttoaineen saatavuudessa on ollut isoja ongelmia, Reinikainen kertoo.

Hinnat kaupoissa ovat nousseet kriisin aikana, myös Egyptin Punnan arvo on laskenut.

- Olen huomannut sen, että paikallisilla on paha olla. Ja se pahoinvointi on lisääntynyt uusien poliittisten päätösten myötä.

Kaduilla ovat työttömät ja työtä tekevät

Suuri osa normaaleista egyptiläisistä käy päivät töissä ja menevät illalla mielenosoitukseen. Egyptissä nuorisotyöttömyys on korkea, jopa yli 70 prosenttia.

- Siellä on kadulla paljon nuoria vihaisia miehiä tietyissä paikoissa. Tänä viikonloppuna on odotettavissa isot mielenosoitukset sekä muutoksen kannattajien että vastustajien taholta.

- Tämä on nyt sellainen käännekohta, jossa nähdään, että menevätkö vallasta syrjäytetyn presidentti Mursin kannattajat väkivallan tielle, Reinikainen sanoo.

Koulutuksen kehittyminen hidasta

Koulutusvientihanke, jossa Reinikainen työskentelee, kestää kaksi vuotta. Paikalliset tiedotusvälineet ovat kyselleet häneltä, saadaanko siinä ajassa mitään aikaiseksi.

- Tuskin saadaan paljon mitään aikaiseksi, kaksi vuotta on vasta alku. Tällainen pitkäjänteinen koulutuksen kehittämistyö vaatii vähintään yhden opettajasukupolven. Esimerkiksi Suomen opetusjärjestelmän kehittyminen huippuun on kestänyt 30 vuotta.

Reinikaisen perhe on parhaillaan Suomessa. Egyptin olojen vielä kuumetessa koulutushanke saatetaan laittaa hetkeksi "jäihin" ja sitä jatketaan myöhemmin.

- Vielä ei ole sellaista mielialaa. Katsotaan viikonlopun yli kuinka tilanne kehittyy ja sitten tehdään päätökset hankkeen suhteen, puhelimitse Kairosta tavoitettu Reinikainen summaa.