1. yle.fi
  2. Uutiset

7 000 ensimmäistä pääsee istumaan

Herättäjajuhlat järjestetään tänä kesänä Haapajärvellä Pohjois-Pohjanmaalla. Pesäpallokentälle rakennetulle juhlapaikalle odotetaan 30 000 vierasta.

Kotimaan uutiset
Herättäjäjuhlakenttä Haapajärvellä
Yle / Kati Jurkko

Haapajärvellä Ronkaalan pesäpallostadionille odotetaan viikonlopun kestäville Herättäjuhlille noin 30 000 sanankuulijaa. Istumapaikkoja stadionalueella riittää noin 7 000 ihmiselle, mutta vieressä virtaavan Kalajoen rannat tarjoavat reilusti lisää istumatilaa nurmikkoalueilla.

Juhlatoimikunnan puheenjohtaja Kari Tiirola luonnehtii herättäjäjuhlien ohjelmaa yksinkertaiseksi, päivisin pidetään seurat ja juhlakenttä toimii päätapahtuma-alueena. Juhlien pääteemana on tänä vuonna_ Sanasi annoit._

Ensimmäinen kysymys: Mihin autot?

- Kun Haapajärvi varmistui vuonna 2010 Herättäjäjuhlien pitopaikaksi, silloin ensimmäisiä kysymyksiä oli se, että mihinkäs ne kaikki autot parkeerataan. Pitäjän keskusta on rakennettu niin tiiviiksi, että sieltä ei juuri parkkipaikkoja löydy. Teimme silloin sellaisen ratkaisun, että autot parkkeerataan keskustan ulkopuolelle ja sieltä on bussikuljetus juhla-alueelle, kertoo Kari Tiirola.

Juhlien järjestämisessä ovat paikallinen seurakunta, Haapajärven kunta ja Herättäjäyhdistys tehneet saumatonta yhteistyötä. Kari Tiirola toteaakin tyytyväisenä, että torstai-iltana talkooseuroissa voitiin todeta kaiken olevan valmiina.

- Pientä säätöä on varmasti juhlien aikanakin ja ehkä vielä maanantainakin huomataan asioita jotka jäivät tekemättä, miettiin Kari Tiirola.

Talkootyöllä valtava merkitys

Herättäjäjuhlien talkoisiin on osallistunut yli 1 200 ihmistä. Talkoot alkoivat heti vuonna 2010 juhlien pitopaikan varmistuttua ja varoja on kerätty matkan varrella mitä erilaisimmilla tempauksilla.

- Viidellätoista miehellä aloitettiin rakennustyöt pari viikkoa sitten ja rakentajien määrä on matkan varrella kymmenkertaistunut. Ehkä kaikista hienointa tässä talkootyössä on katsoa, kun ihmiset ottavat vastuuta vaikka heille ei siitä mitään makseta. Ja varsinkin nyt parin viikon aikana rakennustalkoolaiset ovat tulleet niin kuin työpaikalle, he ovat tulleet aamulla aamupalalle ja sitten neljän jälkeen lähteneet kotiin, kertoo Kari Tiirola.

Ensimmäiset juhlat jo 1893

Ensimmäiset Herättäjäjuhlat järjestettiin vuonna 1893 Ylistarossa Juho Malkamäen talon pihassa. Ne järjestettiin Kustannusosakeyhtiö Herättäjän ensimmäisen vuosikokouksen ympärille. Ensimmäisilläkin juhlilla oli tiettävästi jo useampi tuhat vierasta.

- Jo silloin oli ajatuksena, että näistä tulee perinne ja ne kasvavat tälläisiksi isoiksi hengellisiksi juhliksi. Siitä lähtien juhlia on pidetty. Pikku hiljaa on kuitenkin jouduttu luopumaan ajatuksesta, että joku ison talon isäntä tarjoaisi juhlat, koska väkimäärä on paisunut. Vain sota-aikana on pari kertaa jouduttu perumaan juhlat. Tämän vuotiset juhlat ovat järjestyksessääm 119. juhlat, kertoo Osmo Kangas Herättäjäyhdistyksestä.

Juhlat yhdistäneet suomalaisia

- Jos ajatellaan sadan vuoden takaista Suomea niin matkustelu ei kuulunut jokapojan harrastuksiin silloin, ei edes kotimaan matkustelu. Vain hyvästä syystä lähdettiin vierailemaan toisella puolella Suomea. Siinä suhteessa Herättäjäjuhlat on varmaankin ollut yksi tekijä kasvattamassa kansallista itsetuntoa ja itseymmärrystä, kun on on tutustuttu vähän niin kuin heimojen kesken savolaiset pohjalaisiin ja hämäläiset varsinaissuomalaisiin, pohtii Osmo Kangas Herättäjäyhdistyksestä.

Kangas kauppaakin aihetta tutkimusaiheeksi eteenpäin, miten paljon Herättäjäjuhlat ovat auttaneet kansallisen identiteetin syntymisessä varsinkin vuosisadan vaihteessa ja itsenäistymispyrkimysten herätessä.

Pasi Punkari / Yle Oulu

Lue seuraavaksi