Luonnonsuojelujärjestöt: Maakotkien vaino lisääntynyt

Suomen luonnonsuojeluliitto ja BirdLife Suomi paheksuvat rauhoitetun maakotkan ampumisia. Vuoden aikana on ammuttu neljä maakotkaa: Virroilla, Mouhijärvellä, Harjavallassa ja Köyliössä.

maakotka
Maakotka nousee lentoon.
Mirjam Tahkokorpi / Yle

Suomen luonnonsuojeluliitto ja BirdLife Suomi ovat huolestuneet lyhyessä ajassa ilmitulleista maakotkien ampumisista. Etelä-Suomessa on vuoden aikana ammuttu neljä maakotkaa: Virroilla, Mouhijärvellä, Harjavallassa ja Köyliössä.

Huolestuneet järjestöt pitävät ilmeisenä, että kyse on rauhoitettujen petolintujen vainon lisääntymisestä.

Osaa kotkista on ammuttu haulikolla, joka on lyhyen kantaman ase. Järjestöt sanovat tiedotteessaan, että haulikolla ammutaan tyypillisesti alle 35 metrin päähän ja että tältä etäisyydeltä suuren petolinnun tunnistamisen pitäisi olla hyvin helppoa.

Ruuminavaus paljasti Köyliön ammunnan

Köyliön susialueelta keväällä löytynyt loukkaantunut maakotkanaaras todettiin vastikään valmistuneessa Eviran ruumiinavauksessa ammutuksi. Aikuista naaraskotkaa oli ammuttu haulikolla jalkoihin. Tulehdusten ja haavojen seurauksena lintu ei enää kyennyt saalistamaan. Lopulliseksi kuolinsyyksi todettiin nälkään nääntyminen.

Myös Kainuussa on epäilyksiä maakotkien vainosta.

"Harjavallan ampumisesta outo tuomio"

Suomen luonnonsuojeluliitto ja BirdLife Suom pitävät Satakunnan käräjäoikeuden toukokuista maakotkan ampumisesta annettua tuomiota outona. Käräjäoikeus lievensi tuomiotaan maakotkan ohjeellisesta arvosta viidennekseen ja katsoi, ettei kiväärin menettäminen rikoksentekovälineenä ole kohtuullista.

Harjavaltalainen mies ampui joulukuussa maakotkaa luultuaan sitä supikoiraksi.

Käräjäoikeus katsoi maakotkaa ampuneen miehen olleen huolimaton ja tästä syystä syyllinen luonnonsuojelurikkomukseen. Käräjäoikeus tuomitsi metsästäjän 40 päiväsakkoon, josta koitui maksettavaa yhteensä 240 euroa. Lisäksi metsästäjä joutui korvaamaan valtiolle viidenneksen maakotkan ohjeellisesta arvosta eli 975 euroa. Myös todistelukustannukset tulivat tuomitun maksettavaksi.

Järjestöt muistuttavat, että kaikki petolinnut ovat Suomessa rauhoitettuja. Ne sanovat, että maakotkan ampumisesta tuomitaan sakkoihin, minkä lisäksi tekijä joutuu yleensä maksamaan lajin korvausarvon 4877 euroa valtiolle. Lisäksi rikoksentekovälineen eli aseen menettää yleensä valtiolle.