1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vienanmeren kalliopiirroksista turistikohde EU-rahalla

Ainutlaatuisesta Uikujoen kalliopiirrosalueesta yritetään tehdä toimiva turistikohde. Asialla on EU, jonka rahoilla pyritään kehittämään kalliopiirrosalueen palvelutasoa. Nyt osaa kivikautisista kalliopiirroksista pidetään piilossa vahinkojen pelossa.

Kotimaan uutiset
Metsästäjää esittävä kalliopiirros
Pertti Huotari /Yle

Pääsy Vienanmeren ainutlaatuisille kalliopiirroksille ei ole helppoa. Murmanskin valtatieltä Belomorskiin johtavan tien varrella on alueelle yksi ainoa venäjänkielinen opaste, ja perille johtava kävelypolkukin alkaa ohuista riuista tehdyltä jokisillalta.

Kilometrin patikoinnin jälkeen eteen avautuu lopulta kallioalue, josta on löytynyt runsaat tuhat esihistoriallista piirrosta. Niiden joukossa on ihmishahmoja, jotka liikkuivat suksilla jo nelisentuhatta vuotta sitten.

Belomorskin kotiseutumuseon johtajan Vera Krotovan mukaan tutkijat olettavat piirrosten tekijöiden olleen suomalais-ugrilaisia.

- Ainakaan sitä ei voi sulkea pois, hän sanoo.

Uusia piirroksia löytyy jatkuvasti

Piirrokset on kaiverrettu 2 - 5 millimetrin syvyyteen sileille ja vaakasuorille kallioille. Ensimmäiset piirrokset löysi jo vuonna 1926 Aleksandr Linevski, mutta alueelta löytyy jatkuvasti yhä uusia piirroksia.

Suurin osa kuvista esittää ihmisiä ja veneitä. Eläimistä suosituimpia aiheita ovat hirvet, peurat ja maitovalaat, mutta mukana on myös esimerkiksi hylkeitä ja joutsenia.

Osa piirroksista on suoranaisia tarinoita, kuten esimerkiksi talvinen kolmen hirven metsästys. Siinä kallioon on latujen lisäksi ikuistettu jopa sauvojen ja sorkkien jäljet.

Piirrokset ovat säilyneet hyvin, vaikka kalliolla on vuosien varrella tehty kaikenlaista.

- Kaikkein vaarallisinta ovat nuotiot, kertoo Vera Krotova ja näyttää paikkaa kalliossa.

- Silloin kallio irtoaa kerroksittain.

Kehitystä ja käymälöitä EU-rahalla

Alueelle on aiemmin rakennettu norjalaisella rahalla kävelysiltoja, mutta nyt piirrosalueen palveluja yritetään kehittää EU-rahalla. Toistaiseksi näkyvin saavutus siitä on läheiseen metsikköön rakennettu ulkokäymälä.

Alueelle eksyneet pietarilaiset turistit ovat toiveikkaita.

- Pitäisi olla opasteita, mutta silloin myös alueen pitäisi olla paremmin vartioitu, sanoo Nikita Ilin.

- Vaikutelmat ovat myönteisiä, vahvistaa Aleksandr Zelenin.

Yleisöltä suljettu yleisöpaviljonki

Kehittämistä kaipaisi myös kalliopiirroksia varten rakennettu yleisöpaviljonki, joka on ollut jo vuosia yleisöltä suljettuna.

Rappiotilassa olevan rakennuksen lattiassa on kolmisensataa kalliopiirrosta, mutta niistä ei ole yksikään näkyvissä, sillä piirrosten päälle on asetettu hiekkasäkkejä. Niitä tarvitaan, sillä myös rakennuksen katto rapistuu.

- Tarkoitus on, että kalliopiirrokset eivät vahingoitu, jos katolta putoaa palasia, Vera Krotova selittää.

Nyt rakennus haluttaisiin korjata ja avata piirrokset taas turistien ihmeteltäväksi. Siihen eivät kuitenkaan taitaisi riittää edes kaikki 400 000 euron EU-hankkeen rahat.

Lue seuraavaksi