Taivaallinen taukopaikka on jokaisen tielläkulkijan ulottuvilla

- Haluamme palvella matkailijoita ja satunnaisia kirkossakävijöitä, jotta he pääsisivät kirkkoon hiljentymään tai katsomaan paikkakunnan nähtävyyttä eli kirkkoa, sanoo Pälkäneen seurakunnan kirkkoherra Jari Kemppainen. Pälkäneen kirkko on yksi Suomen 279 Tiekirkosta.

Kuva: Tiina Kokko / Yle

Tiekirkkoja markkinoidaan taivaallisina taukopaikkoina. Aika osuva vertaus.

Pirkanmaalaisen Pälkäneen seurakunnan kirkkoherra Jari Kemppainen muistuttaa, että kirkko on kuin taivaan eteinen.

- Siellä on aina ripaus taivasta. Se on matka kohti taivaan valtakuntaa, avaa Kemppainen taivaallisen taukopaikan ideaa.

- Siellä voi hiljentyä, siellä voi rukoilla, mutta toisaalta pysähtyä kiireisen matkan keskellä tai jos on sadetta, mennä sinne suojaan.

Tiekirkko alusta asti

Pälkäneen kirkko on ollut itse asiassa tiekirkko aina, vaikka nykyinen Tiekirkko-idea lanseerattiinkin vasta 1990-luvun alussa. 1830-luvulla rakennettu kirkko on sijainnut keskeisten kulkureittien varrella, kuten kirkoilla on aina ollut tapana.

Kirkon vierustaa kulkee vanha nykyisen Pälkäneen halkova tie, joka ennen vanhaan kulki Helsingin pitäjästä Ulvilaan asti.

- Tässä oli risteyskohta, jossa haarautui tie Laukaaseen. Silloinhan ei mitään Tamperetta tai Jyväskylää ollut, kertoo Jari Kemppainen tien varhaisesta historiasta.

Kirkko kohoaa kannaksella, kahden järven välissä, joten kirkkoon on päässyt myös vesitse. Pälkäneen vanha, nykyinen rauniokirkko, sijaitsee melko lähellä uudemman kirkon paikkaa.

Kirkko on myös kulttuurikohde

Nykyään kirkkoja ei voi pitää vapaasti auki ilkivallan takia. Siksi Pälkäneenkin kirkkoon pääsee tutustumaan Tiekirkon merkeissä kesäisin päiväsaikaan kello 11 - 16. Silloin paikalla on opas.

Viime vuonna Pälkäneen kirkossa kävi yli 700 tiekirkkomatkailijaa.

Ennen kun matkustettiin perheen kanssa, lapset jopa hermostuivat, kun aina mentiin pienten teitten kautta ja kirkkoja piti käydä katsomassa.

Jari Kemppainen

Jos kirkko tarjoaa mahdollisuuden hiljentymiseen, on se usein myös tärkeä kulttuurikohde ja paikkakunnan nähtävyys. Siksi kirkoissa riittää matkailijoita.

- Ihmiset haluavat käydä bongailemassa erilaisia kirkkoja. Olen tavannut ihmisiä, jotka kiertävät joka paikkakunnalla jossakin kirkossa. Tai sitten he käyvät katsomassa vanhaa vihkikirkkoaan tai rippikirkkoaan. Syitähän on monia, pohtii Kemppainen.

Myös kirkkoherra itse käy tutustumassa sen paikkakunnan kirkkoon, missä hän sattuu liikkumaan.

- Ennen kun matkustettiin perheen kanssa, lapset jopa hermostuivat, kun aina mentiin pienten teitten kautta ja kirkkoja piti käydä katsomassa. Mutta itse nautiskelen siitä, ja kerään myös kirkkokortteja. Niitä on minulla tuhansia laatikoissa, hymyilee Kemppainen.

Kirkkokortteja keräilevän kannattaa piipahtaa myös Pälkäneen kirkossa. Sieltä löytyy kymmenkunta erilaista korttia, kirkkoherra vinkkaa.