Satojen joukosta valitut jynssäävät mielellään purkkaa bussin penkistä

Tampereen kaupunkiliikenteen linja-autot pääsevät perusteelliseen siivoukseen vain kerran vuodessa. Aina kesäisin irrotellaan piilotetut purkat penkkien alta ja kuolleet kärpäset lampuista.

linja-autot
Bussi hallissa
Mari Siltanen / Yle

Linja-autovarikolla Tampereen Nekalassa kuuluu veden lorinan seasta naurahduksia, taustalla soi radio. Tuoreen abiturientin Katri Aaltosen ja viimeistä vuottana lukiossa aloittavan Maiju Mansikkamäen siivottavana on juuri linjan 23 bussi.

Kesätyöläisiä hymyilyttää vielä viiden viikon rupeaman loppupuolellakin, sillä työpaikat ovat olleet tiukassa. 350 hakijaa halusi siivota Tampereen kaupunkiliikenteen busseja kesätyönään. Vain neljä pääsi lopulta töihin.

- Olen viihtynyt hyvin. Tässä on se hyvä puoli, että riittää työtä. Ei tarvitse istuskella, sanoo Katri.

Työ opettaa tarkastelemaan busseja tarkemmin

Linja-autojen siivoaminen on saanut nuoret naiset kiinnittämään huomiota niiden siisteyteen myös vapaa-ajalla. Maiju sanoo heti tunnistavansa eri bussimallit ja tietenkin erilaisten töherrysten määrän.

- Jos on oikein törkyinen, ajattelen että toivottavasti tämä ei tule meidän siivottavaksi.

- Kuljen päivittäin bussilla. Aika paljon tarkemmin niitä katselee, ja katsoo paheksuvasti ihmisiä, jotka tunkevat purkkaansa ties mihin, komppaa Katri.

Purkan piilottajilla on mielikuvitusta

Työlistalla on lamppujen siivoaminen, pölyjen pyyhkiminen joka puolelta autoa, töhryjen poistaminen ja ikkunoiden peseminen sekä lattioiden kuuraaminen. Varsinkin lamput ovat siivouksen tarpeessa, sanoo Katri.

- Sieltä löytyy muttereita, hyönteisiä ja lehtiä. Ne ovat aika törkyisiä välillä.

Hyvältä tuntuu, sillä tässä näkee työn jäljen ja on selkeä konkreettinen näyttö päivän aherruksesta.

Katri Aaltonen

- Purkkaakin saa tuolta kaikkialta kaivella ja graffiteja poistaa. Aika mielenkiintoisista paikoista löytyy paperinpaloja ja karkkikääreitä, lisää Maiju.

Puhdas on miltei uudenveroinen

Linja-autot siivotaan pääpiirteittäin joka päivä, toisinaan jopa kesken ajon, mikäli pidätyskyky ei jollain toimikaan tai tulee sairaskohtaus. Tarkempaa siivousta ei linja-autoille ennätetä tehdä kuin kerran vuodessa eli kesällä, kertoo kesätyöläisten pomonakin oleva Jussi Vataja.

- Kyllä on talven jäljiltä tullut paljon purkkaa ja tekstejä.

Kesätyöläisillä on riittävästi aikaa tehdä tarkempaa työtä ja tänä kesänä onkin painotettu nimenomaan sitä että kiire ei ole, kertoo Jussi Vataja.

- Ne ovat nyt erittäin siistejä, melkein uudenveroisia. Ne on niin tarkkaan menty.

Siivouksen laadusta kertoo myös Katri Aaltosen luonnehdinta työn hyvistä puolista.

- Hyvältä tuntuu, sillä tässä näkee työn jäljen ja on selkeä konkreettinen näyttö päivän aherruksesta. Jos sen on tehnyt hyvin, niin se on vielä parempi tunne.