Hyökkäileviä lokkeja? Ota sateenvarjo apuun

Poikasten puolustaminen valehyökkäyksillä ja ulostepommituksilla on varisten ja lokkien luontaista käyttäytymistä. Valehyökkäys voi joskus muuttua totiseksi taistoksi ja kulkija saattaa saada kivuliaan nokkaisun päälakeensa.

Kotimaa
Kalalokki
Tiina Kokko / Yle

Yrittäjät ovat harmissaan kaupungeissa pesivistä haittalinnuista. Lintujen ulosteet sotkevat paikkoja ja äkäisten emolintujen hyökkäykset pelottavat asiakkaita.

Kanta-Hämeen Ammatti-Isännöitsijät ry:n puheenjohtaja Jukka Pohjola kertoo, että taloyhtiöiden asukkaat tekevät vuosittain vain muutamia ilmoituksia haittalinnuista kuten lokeista. Yrittäjiltä sen sijaan tulee valituksia etenkin lintujen ulosteista.

- Asukkailta imoituksia tulee hyvin vähän, yksittäisiä tapauksia vuoden mittaan. Asuintaloissa ei lokkeja ole koettu suureksi ongelmaksi. Sotkeminen ja vääriin paikkoihin pesiminen saa ihmiset ottamaan yhteyttä. Hyökkäystapauksia ei ole ollut yhtäkään, kertoo Pohjola.

Naakat ja pulut koetaan suuremmaksi ongelmaksi kuin lokit. Naakat saattavat tehdä pesänsä esimerkiksi savupiippuun.

Sateenvarjo käyttöön poudallakin

Hyvä konsti välttää hyökkäilevien lokkien osumat on käden nosto pään yläpuolelle. Sateenvarjokin on oiva apuväline. Varjoa ei tarvitse välttämättä edes avata - kunhan se vain sojottaa pään päällä.

Haittalintujen pitäminen pois kotinurkista on haasteellista, eikä takuuvarmaa kikkaa ole.

Mitään ruokintaa ei sitten kannata harjoittaa, jos niistä linnuista on ongelmaa

Jukka Pohjola

- Ei okein muita keinoja ole kuin verkotukset - koettaa estää lintujen pääsy tietyille alueille. Mitään ruokintaa ei sitten kannata harjoittaa, jos niistä linnuista on ongelmaa, toteaa Jukka Pohjola.

- Jokainen asukas voi omalta osaltaan ajatella piha-alueen ja ympäristön siisteyttä. Vaikeaahan niitä lintuja vastaan on mitään erityisiä neuvoja antaa. Ne lentelevät tuolla omia reittejään.