Nelikymppisen Pelimannipäivien hitti on edelleen lavatanssit Taipaleen tahdittamana

Alkuvuosina Pelimannipäivät kokosi yhteen paikallisia kansanmusiikin taitajia, jotka harjoittelivat viikon ja esiintyivät viikonloppuna. Nykyään tapahtuma tarjoaa myös iskelmää, leirejä ja golfia. Tänä vuonna erikoisuutena on seminaari, jossa selvitellään Miehikkälän sukuja.

viihde
Reijo Taipale ja festivaalijohtaja Arto Saksa istuvat kahvilassa
Anna-Leena Ilmarinen / Yle

Kun ensimmäisiä Pelimannipäiviä vietettiin neljä vuosikymmentä sitten, tapahtuma keräsi kasaan jopa kaksisataapäisen kymenlaaksolaisen pelimannijoukon. Pelimannit harjoittelivat yhdessä viikon ja viikonloppuna kappaleet esitettiin yleisölle.

- Nykyään tapahtuma on keskittynyt enemmän kansanmusiikin, iskelmämusiikin ja muun kansankulttuurin suuntaan, kertoo festivaalijohtaja Arto Saksa.

- Mutta pelimanni on se periaate, mikä täällä kantaa.

Pelimannipäivien suosituin tapahtuma on edelleen Myllylammen lavatanssit Reijo Taipaleen johdolla. Tänä vuonna lavalla kuullaan myös muun muassa Kukka Kiriä ja miehikkäläläistä taksinkuljettajaa, laulaja Erkki Erästä yhtyeineen.

- Toinen suosittu tapahtuma on sunnuntain pääjuhla. Se kokoaa yhteen Kymenlaakson parhaimmat pelimanniesitykset ja iskelmäpätkiä.

Pääjuhlaa edeltää lastenmusiikkikonsertti, jossa esiintyvät Miehikkälän musiikkileireille osallistuneet lapset.

Seminaarissa selvitetään sukuja

Pelimannipäivillä on aiemminkin järjestetty seminaareja, mutta tänä vuonna pidetään yhdessä Kymenlaakson kesäyliopiston kanssa "Miehikkälän suvut" -seminaari.

- Siellä selvitetään miten Miehikkälään on vaikuttanut muun muassa evakkojen tulo, kertoo Arto Saksa.

- Itse olen evakon poika; Pekka Saksa tuli Ala-Urpalasta Virojoelta tänne evakkoon. Ja täällä on myös muun muassa Hallikaisia; tangokuningas Jukka Hallikainen on toisessa polvessa. Eli evakoilla ja muilla muualta tulleilla on ollut suuri merkitys myös Miehikkälän kulttuurin rakentumisessa. Eli pidän tärkeänä, että myös seminaarin kautta historiaa luotsataan.