1. yle.fi
  2. Uutiset

Kirja pitää pintansa lastenkin kesäpäivän viihdyttäjänä

Monet vanhemmat tarjoavat lapsille luettavaksi oman lapsuutensa klassikkokirjoja. Mutta mitä lapset itse valitsevat? Ainakin Tatu ja Patu, Risto Räppääjä ja Harry Potter tuntuvat olevan kirjastoissa kysyttävää tavaraa.

kulttuuri

Seitsemänvuotias Hilkka Kuokkanen kiertelee Kuopion kaupunginkirjaston lastenosastolla etsien suosikkejaan Silja Sillanpään Katti Matikainen -kirjoja. Hyllystä löytyy _vain kolme Katti Matikaista. Niistä Hilkan kainaloon päätyvät _Katti Matikainen ja Mau-ahtava Suomi _sekä Monitoimikissa Katti Matikainen._

Katti Matikaiset ovat Hilkan mielilukemista, koska ne ovat niin hassuja, esimerkiksi _Mau-ahtavassa Suomessa _Katti kiertelee ympäri Suomea mummun ja humppakerhon kanssa.

Matikaisissa riittää lukemista noin kahdeksi viikoksi kirjan viikkotahdilla, jo ennen koulua lukemaan oppinut Hilkka kertoo. Myös Aku Ankat ovat Hilkan mielilukemista.

Samat kestosuosikit kesällä ja talvella

Hilkan veli, yksivuotias Urho Kuokkanen ottaa vasta lähinnä makutuntumaa kirjallisuuteen, mutta eiköhän hänestäkin kasva kirjaston palvelujen kuluttaja sisaren mallin myötä.

- Kirjasto on hieno suomalainen asia, Urhon ja Hilkan äiti Kirsi Kuokkanen toteaa.

Kuopion pääkirjaston lastenosaston osastonjohtaja Anu Parviainen kertoo, että lastenkirjojen kestosuosikit ovat samat kesällä ja talvella. Paljon lainattuja ovat muun muassa Tiina ja Sinikka Nopolan Risto Räppääjä -kirjat ja Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu -kirjat.

- Kirjoista on meillä kymmeniä kappaleita, mutta tuntuu, että kaikki ovat jatkuvasti lainassa, Parviainen kertoo.

Lapset osaavat aika hyvin valita kirjoja lukukokemustensa ja lukutaitonsa perusteella, ja myös tietävät, mitä haluavat, Parviainen sanoo.

Lastenkirjat eivät tunnusta juuri ikärajoja. Vanhemmat saattavat lukea pienemmille lapsille Risto Räppääjiä, joita lapset itse lukevat vasta alakouluiässä.

Lapsuuden kirjat tärkeitä muistoja

Lapsena luetut ja katsellut kirjat voivat säilyä muistoissa koko elämän. Anu Parviainen saa pian oman esikoisensa, ja tiedossa on jo klassikko, jota hänelle todennäköisesti luetaan.

- Iltasatuna voisi ruveta lukemaan omaa ja mieheni lapsuuden suosikkeja Marjatta Kurenniemen Onneli ja Anneli -kirjoja.

- Myöhemmällä iällä on tullut myös hamstrattua lapsuuden suosikkeja kotiin. Itse varsinkin olen keskittynyt oikein perinteisien Anni Polvan Tiina-kirjojen keräämiseen. Lapsuudessa ne olivat ykkösjuttuja – ja ovat vähän vieläkin, Parviainen tunnustaa.

Kirsi Kuokkasen suosikki lapsena oli Grimmin satukirja.

- Sen kuvia siskon kanssa värittelin. Toinen oli kirja, jossa oli hienot kuvat ja jossa seikkaili kananreppana. Kirjan nimeä en tiedä, mutta olen yrittänyt etsiä sitä, Kuokkanen kertoo kaihoa äänessä.

Pojille yliluonnollisia elämyksiä

Kirjaston fantasiakirjojen hyllyjen lomassa lukemista etsivät serkukset Onni Holopainen, 11, ja Henri Holopainen, 10. Onnin mieliteko on yliluonnollista, taikuutta ja hirviöitä sisältävä luettava. Henri hakee myös etsiväkirjoja.

Yhdistelmä "pojat ja kirja" on harvinaistunut ilmiö, mutta näille pojille lukeminen maittaa.

- Luen joka ilta ennen nukkumaanmenoa, Henri kertoo.

Onni ei tunnustaudu kirjahulluksi, vaikka joskus lueskeleekin. Kirja pitää pojille seuraa silloin, kun kaverit eivät ehdi, ja on tylsää.

Lue seuraavaksi