Pate pelottelee marjavarkaita Hämeenkyrössä

Hämeenkyrössä Mahnalan marjatiloilla etsitään nyt mansikkamaiden parasta pelättiä. Tunnettujen suunnittelijoiden luomusten joukosta löytyvät esimerkiksi kierrätysmateriaalista kasattu kokki ja erehdyttävästi Pate Mustajärveä muistuttava Peppone.

Hämeenkyrössä Mahnalan marjatiloilla etsitään mansikkamaiden parasta pelättiä. Costello Hautamäen ja Jyrki Melartinin Pate Peppone (oik.) sekä Katti Matikaisen Katti-Peeni Poukku kisaavat linnunpelättimien komeuskisan voitosta. Kuva: Jan Hynnä / Yle

Mahnalan marjatilat Hämeenkyrössä ovat saaneet uusia kesätyöntekijöitä. Mansikkapelloilla pestiään hoitelee kahdeksan toinen toistaan komeampaa hahmoa, joiden tehtävänä on pitää linnut loitolla ja marjanpoimijat hyvällä tuulella.

Pelättien suunnittelemisesta vastaavat tunnetut henkilöt, joista jokainen on saanut luoda oman mielensä mukaisen marjamaan vahdin.

Kokki Jyrki Sukulan pelätillä on viinipulloja päässään ja kokin takki yllään, Mikko "Peltsi" Peltolan Pyöräilijä on kierrätysromusta kasattu atleetti. Kolumnisti Matti Pitko on rakennellut pellonlaitaan Jalkapalloilija Reino Pullan. Urheiluhenkeä on myös Jarkko, Mikko ja Tuomo Ruudun Pandakarhussa. Kansanedustaja Kimmo Sasin Siiri on perinteisempi lintujen kauhu.

Lapset tykästynevät Titi-nalleen tai Katti-Matikaisen iloisenkirjavaan pelättiin. Manserokin ystäviä taas ilahduttanee Popeda-miesten Jyrki Melartinin ja Costello Hautamäen Pate Peppone -luomus.

Pate Peppone on koko Popedan ponnistus

Costellon mukaan pelätintekijöille oli alusta asti selvää, että bändiä edustetaan nimenomaan laulajan kasvoilla.

- Kyllä siihen Paulin lärvi piti saada. Aluksi suunnittelimme tekevämme Patesta oikein ilkeän, mustaavamme hänen hampaitaan ja värittävämme silmät kieroon. Sitten totesimme, että tarkoitus on pelotella lintuja, ei lapsia, joten lopputulos on alkuperäissuunnitelmaa komeampi.

Vaikka kisan tekijäluettelossa lukevat vain Costellon ja Jyrki Melartinin nimet, on Pate Peppone koko Popedan luomus.

- Pelätillä on päällään minun vanhat Hanoi Rocks-housuni ja Melartinin keikkapaita, päässään Popedan pikkujouista jäänyt musta tonttulakki, käsissään rumpalimme kapulat ja kaulassaan vanhoja Popedan backstage-passeja. Omat poikani ovat jo lakanneet pelaamasta guitar hero -peliä, joten he luovuttivat pelätille peliin kuuluneen kitaran, Costello kuvailee.

Pelättinsä pelottavuutta Costello arvioi vaihtelevaksi.

- Kun linnut näkevät sen ensi kertaa, ne tulevat varmaankin uteliaana katsomaan. Kun ne sitten huomaavat, ettei Pate laulakaan, ne kyllästyvät nopeasti.

Mansikkamaan paras pelätti valitaan yleisöäänestyksellä, johon voi osallistua myös internetissä. Linnunpelätit huutokaupataan yleisölle lauantaina 13.7.