Yllätysehdotus asiantuntijalta: Ostetaan seuraava ydinvoimala riitapukarilta

Olkiluodon nelosvoimalan rakentamisesta kamppailee viisi laitostoimittajaa.

talous
Olkiluoto 3 -voimala toukokuussa 2012.
Kuvassa on rakenteilla oleva Olkiluoto 3.Teollisuuden Voima Oyj

Teollisuuden Voiman seuraava ydinvoimalahanke on parhaillaan tarjouskilpailuvaiheessa. Parhaillaan rakennettavan kolmosvoimalan seuraajaan, Olkiluodon nelosvoimalaan on jättänyt tarjouksensa viisi laitostoimittajaa.

Hitachi ja Toshiba kauppaavat kiehutusvesilaitosta, Areva, Mitsubishi sekä Korea Hydro & Nuclear Power tarjoavat painevesilaitosta.

Voimayhtiöltä on turha udella voittajasuosikkia. Paras on kysyä sitä kokeneelta ydinvoima-asiantuntijalta Asko Vuoriselta.

Hän pudottaa Hitachin ja Toshiban heti pois listalta, koska kiehutusvesilaitoksia rakennetaan maailmalla enää hyvin vähän.

- Tällä hetkellä melkein kaikki rakennettavat ovat painevesilaitoksia, 90 prosenttia. Ilmeisesti painevesireaktorin tekniikka on voittanut kiehutusvesireaktorin, Vuorinen kertoo.

Maailmalla rakenteilla kymmeniä voimaloita

Maailmanlaajuisesti rakennustyön alla on parhaillaan 68 ydinvoimalaa. Niitä nousee esimerkiksi Venäjälle, Ranskaan ja Etelä-Koreaan.

Vuorinen uskoo, että Olkiluodon nelosvoimalaan rakennetaan aikanaan painevesireaktori. Voitto menisi siis joko Etelä-Koreaan, Ranskaan tai Japaniin Mitsubishille.

Vuorisen mielestä lähimpänä voittoa on ranskalainen Areva EPR-laitostyypillään.

- Muiden laitokset eivät ole vielä käytössä missään, Vuorinen huomauttaa.

Arevan valintaa uhkaa kova riitely parhaillaan rakennettavasta Olkiluoto kolmosesta. Arevan rakennushanke on vuosia myöhässä ja korvauksista käydään oikeutta. Silti Vuorinen liputtaa Arevan puolesta.

- Sopivat riitansa ja tilaavat Arevalta seuraavan laitoksen. Se on todennäköistä, hän katsoo.

Ratkaisu syntyy vuoden sisällä

Lopullisen valinnan Olkiluotoon tekee kuitenkin voimalan tilaaja Teollisuuden Voima. Laitostoimittajavalinta on edessä viimeistään 2014 alkupuolella.

Suomen ydinvoimaloista Loviisan kaksi "myllyä" ovat painevesireaktoreita. Olkiluodon ykkös- ja kakkosreaktorit puolestaan kiehutusvesireaktoreita. Parhaillaan rakennettava kolmosreaktori on painevesilaitos.

Maailman ydinvoimaloista painevesilaitoksia on 68 prosenttia ja 20 prosenttia kiehutusvesilaitoksia.

Maailmassa toimii 432 ydinvoimalaa. Kovaonninen Fukushiman ydinvoimala Japanissa toimi kiehutusvesiperiaatteella.