Muslimiveljeskunnan kakkosmies pidätettiin - kuolleiden määrä kasvaa Egyptissä

YK:n pääsihteeri vaatii Egyptin turvallisuusjoukoilta toimia mielenosoittajien suojelemiseksi.

Egyptin armeijan sotilaat ja syrjäytettyä presidentti Mursia kannattavat mielenosoittajat vaihtoivat ajatuksia piikkilankaesteen läpi Kairossa myöhään perjantai-iltana. Kuva: Hassim Dabi / EPA

Egyptin muslimiveljeskunnan varajohtaja ja entinen presidentinvaaliehdokas Khairat El-Shater on pidätetty maan pääkaupungissa Kairossa. Asiasta kertovat Egyptin turvallisuusjoukot, muslimiveljeskunta ja kansallinen uutistoimisto MENA.

Egyptin turvallisuusjoukkojen mukaan varakas liikemies El-Shater, joka on muun muassa yksi muslimiveljeskunnan politiikan pääasiallisista suunnittelijoista, pidätettiin epäiltynä väkivaltaan kiihottamisesta. Turvallisuusjoukot kävivät hakemassa El-Shaterin tämän asunnosta Kairossa.

Khairat El-Shater on yksi muslimiveljeskunnan parhaiten tunnetuista edustajista. Hän oli ehdolla muslimiveljeskunnan presidentinvaaliehdokkaaksi viime vuonna. Egyptin keskiviikkona syrjäytetty Muhammad Mursi nousi kuitenkin muslimiveljeskunnan ehdokkaaksi sen jälkeen, kun El-Shateria pidettiin esteellisenä presidentin tehtävään hänen aikaisemman rikostuomionsa takia.

Uhriluku nousee

Päiviä jatkuneissa mielenosoituksissa on kuollut ainakin 26 ihmistä. Uutistoimistojen välittämät tiedot uhriluvuista kuitenkin vaihtelevat. Uutistoimisto AP:n mukaan tuoreimmat yhteenotot Aleksandrian kaupungissa ovat nostaneet uhrien määrän jo 30:een.

Aleksandriassa ainakin 12 ihmistä sai surmansa, kun presidentti Muhammad Mursin kannattajat ottivat yhteen opposition tukijoiden kanssa.

Väkivaltaisuuksissa on lisäksi loukkaantunut ainakin 200 ihmistä.

YK vetoaa turvallisuusjoukkoihin mielenosoittajien suojelemiseksi

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on vaatinut Egyptin turvallisuusjoukkoja tekemään kaikkensa kaduilla olevien mielenosoittajien suojelemiseksi. Ban toivoo, että turvallisuusjoukot estäisivät jatkossa väkivaltaiset yhteenotot, ja että egyptiläiset tekisivät yhteistyötä järjestyksen palauttamiseksi.

Ban on myös ilmaissut huolensa koskien tietoja naisiin kohdistuneesta väkivallasta mielenosoitusten aikana.

- Egyptiläisten tulisi itse päättää, miten jatkossa edetään. Jotta hanke voisi onnistua, yhtäkään suurista puolueista tai yhteisöistä ei tulisi sulkea kokonaan pois (päätöksenteosta), Ban sanoi tiedottajansa välityksellä.