1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Urkintakohu

Snowdenille turvapaikkatarjoukset Nicaraguasta ja Venezuelasta

Tietovuotaja Edward Snowden on hakenut myös Islannin kansalaisuutta.

Urkintakohu
Mielenosoittaja polttaa tähtilippua.
Tietovuotaja Edward Snowdenille tukeaan osoittavat mielenosoittajat polttivat tähtilippuja Yhdysvaltain suurlähetystön edustalla Mexico Cityssä torstaina.Mario Guzman / EPA

Edward Snowdenin pyrkimykset saada poliittinen turvapaikka saavat vihdoin vastakaikua. Nicaraguan presidentti Daniel Ortega on ilmoittanut, että maa myöntää tietovuotaja Edward Snowdenille poliittisen turvapaikan "jos olosuhteet niin sallivat". Myös Venezuelan presidentti Nicolas Maduro on päättänyt, että Snowden saa halutessaan turvapaikan Venezuelasta.

- Olemme valmiina antamaan turvapaikan. Ja jos olosuhteet niin sallivat, niin myönnämme Snowdenille sen auliisti täältä Nicaraguasta, Ortega vannoi.

Mitä oikeat olosuhteet käytännössä tarkoittava, presidentti ei kuitenkaan tarkentanut. Ortega myös tiedotti, että Väli-Amerikassa sijaitseva Nicaragua on saanut Edward Snowdenilta turvapaikkapyynnön maan Moskovan suurlähetystöön.

Ortegan lisäksi Venezuelan presidentti Nicolas Maduro on julistanut, että Edward Snowdenille voidaan myöntää turvapaikka Venezuelasta.

- Olen päättänyt tarjota turvapaikkaa humanitaarisista syistä nuorelle amerikkalaiselle Edward Snowdenille, jotta hän voi tulla (Simon) Bolivarin ja (Hugo) Chavezin isänmaahan ja elää turvassa imperialistisen Pohjois-Amerikan vainolta, Maduro sanoi televisioidussa puheessa Venezuelan itsenäisyyspäivänä.

Perjantaina kävi ilmi, että Snowden on myös hakenut Islannin kansalaisuutta. Snowdenin yritys saada Islannin kansalaisuus kuitenkin epäonnistui ainakin toistaiseksi, kun Islannin parlamentti päätti olla ottamatta kansalaisuusanomusta käsiteltäväkseen ennen kesälomaansa. Parlamentti kokoontuu seuraavan kerran vasta syyskuussa.

Snowdenin kerrotaan myös jättäneen lisää turvapaikka-anomuksia. Anomukset on jätetty kuuteen maahan, mutta maita ei paljasteta, jotta Yhdysvallat ei pääsisi puuttumaan asiaan, WikiLeaksin edustajat sanovat. Tätä ennen Snowden on jättänyt turvapaikkahakemuksen 21 maahan, Suomi mukaan lukien.

Lähteet: AFP, Reuters, AP