Radikaali islamistiryhmä uhkaa väkivallalla Egyptissä - "Mursin syrjäyttäminen sodanjulistus"

Egyptin Ansar al-Sharia -ryhmä sanoo kokoavansa aseita ja ryhtyvänsä kouluttamaan jäseniään.

Syrjäytetyn islamistipredisidentti Muhammad Mursin kannattajat rukoilivat kadulla Kairossa perjantaina. Kuva: Mahmud Hams / AFP

Egyptissä islamistiryhmä Ansar al-Sharia uhkaa aloittaa väkivaltaisen kampanjan islamilaisen lain saattamiseksi voimaan. Ryhmän mukaan presidentti Muhammad Mursin syrjäyttäminen oli sodanjulistus islamia vastaan.

Egyptin Ansar al-Sharia sanoo internetlausunnossaan, että se kokoaa aseita ja alkaa kouluttaa jäseniään.

Ansar al-Sharia syyttää tapahtuneesta maallisen vallan kannattajia, Mubarakin tukijoita, koptikristittyjä, turvallisuusjoukkoja ja armeijan komentajia. Ryhmä torjuu demokratian ja sanoo kouluttavansa jäseniään torjuakseen hyökkääjät, suojellakseen uskontoa ja saadakseen voimaan sharialain.

Armeijan päätös syrjäyttää Mursi on herättänyt pelkoja siitä, että islamistit hylkäisivät virallisesti tunnustetut ryhmät kuten Mursin Muslimiveljeskunnan ja liittyisivät radikaalimpiin ryhmiin.

Mursin syrjäyttäminen on jo johtanut väkivaltaisuuksiin. Islamistien protestien yhteydessä puhjenneissa yhteenotoissa on kuollut ainakin 26 ihmistä.

Mursi valittiin presidentiksi viime vuonna vaaleissa, jotka olivat ensimmäiset Hosni Mubarakin hallinnon syrjäyttämisen jälkeen. Islamistihallinto ja maallinen oppositio ajautuivat kuitenkin napit vastakkain, ja armeija syrjäytti Mursin opposition mielenosoituskampanjan jälkeen.

Väliaikaiseksi presidentiksi on nimitetty perustuslakituomioistuimen puheenjohtaja Adil Mansur. Armeija on pidättänyt Muslimiveljeskunnan johtoa ja sulkenut islamistiset televisiokanavat.