Naisiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta on suuri ongelma Egyptissä

Ihmisoikeusjärjestön mukaan alkuviikon mielenosoituksissa lähes sata naista koki seksuaalista väkivaltaa.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) vaatii Egyptin viranomaisilta ja poliittisilta johtajilta välittömiä toimenpiteitä naisiin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan taltuttamiseksi.

Väkivaltaisuudet alkoivat kaksi vuotta sitten, kun maan edellinen presidentti Hosni Mubarak syöstiin vallasta. Ihmisoikeusjärjestön mukaan alkuviikon mielenosoituksissa ainakin 91 naista koki seksuaalista väkivaltaa.

Egyptiläisen naisjärjestön mukaan esimerkiksi viime keskiviikkona Tahririn aukiolla ja sen ympäristössä naisia raiskattiin terävillä esineillä. Heitä lyötiin ketjuilla, tuoleilla ja kepeillä - jopa veitsillä. Tekijät ja uhrit olivat liikkeellä saman asian puolesta.

HRW:n Egyptin johtajan Heba Morayefin mukaan viime vuosina miesjoukot ovat käyneet naisten kimppuun erityisesti Kairon keskustassa ja Tahririn aukiolla. Poliisia ei paikalla ole näkynyt.

HRW: Viranomaisten puuttumattomuus lisää väkivaltaa

Naisiin kohdistuvasta väkivallasta tai joukkopahoinpitelyistä ei rankaista, joten pahantekijät eivät koe olevansa teoistaan vastuullisia. Tämä on lisännyt väkivaltaa. Valtio ei kykene suojelemaan naisia tai rankaisemaan syyllisiä, joten aktivistien ja kansalaisten tekemien aloitteiden määrä naisten suojelemiseksi kasvanut, sanoo Morayef.

Egyptissä seksuaalinen häirintä on osa naisten arkea.

- Minua on ahdisteltu useasti. En aina reagoi, koska pelkään edessäni seisovan miehen reaktioita. En myöskään voi luottaa ympärilläni olevien ihmisten apuun, kertoo nuori, huivipäinen egyptiläisnainen.

Egyptin vaihtuvat hallitukset eivät ole ottaneet naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vakavasti.  Ihmisoikeusjärjestön mukaan tämä on johtanut siihen, että yhteiskunta on hyväksynyt naisiin kohdistuvan väkivallan ja syyllistää raiskattuja naisia.

- Tapa ei ole hyvä, se on väärin. Mutta se on naisten vika. He ajavat egyptiläismiehet näihin tekoihin pukeutumis- ja kävelytyylillään, sanoo egyptiläinen nuori mies.

Tunnelin päässä on kuitenkin valoa. Sorretut ja poliisia pelkäävät egyptiläiset ovat löytäneet sosiaalisen median, jossa he saavat äänensä kuuluville ilman pelkoa kasvojen menettämisestä.