1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Pk-seudulla satoi "hullun lailla" - Forumin ja Stockmannin putket pettivät

Lähes samanlaiset onnettomuudet työllistivät pelastuslaitoksia Helsingin keskustassa ja Espoon Tapiolassa, kun raju vedenpaine kukisti sadevesiputket.

sää
Kauppakeskus Forum Helsingissä.
Kauppakeskus Forum Helsingissä.Yle

Lauantain kuuromaiset, mutta erittäin rapsakkaat sadekuurot ovat vesittäneet ostospäivää Helsingissä ja Espoossa.

Espoon Tapiolassa hajosi iltapäivällä putki, joka johtaa veden tavaratalo Stockmannin katolta. Vesi tulvi pysäköintikerroksen hissien odotustilaan ja hissikuiluun. Päivystävän palomestarin Kalle Ristolan mukaan hissien käyttöä jouduttiin rajoittamaan.

Helsingissä pelastuslaitos hälytettiin iltapäivällä vahingontorjuntatehtäviin kauppakeskus Forumiin. Vesiputki oli rikkoutunut kellarissa ja saanut kerroksen tulvimaan.

Päivystävän palomestarin Reima Roslöfin mukaan sadevesiviemäri ohjautuu yhteen putkeen Forumin katolta, läpi kauppakerrosten aina kellariin asti ja sieltä edelleen kaupungin viemäriverkostoon.

- Nyt kun satoi hullun lailla, se aiheutti putkessa liitoksen katkeamisen. Vettä oli päässyt muutaman senttimetrin verran aika isolle alueelle, kertoo Roslöf.

Kuitenkin pelastuslaitoksen kalusto on tarkoitettu vielä laajempaan vesivahinkoon, joten kerroksen imurointi ja kuivaaminen jäivät ostoskeskuksen asiaksi.

Pääkaupunkiseudulla on ollut lauantaina lyhyitä, mutta erittäin runsaita sadekuuroja. Kuurot ovat olleet Ilmatieteen laitoksen säätutkan mukaan paikoittain rankkoja, paikoin on myös salamoinut.

Espoon ja Helsingin tapauksia yhdistää se, että putket tekivät pohjakerroksilla mutkan. Raju vedenpaine oli mutkaliitokselle liikaa.

Liikekerroksiin ei syntynyt vahinkoa kummassakaan Espoon ja Helsingin tapauksista. Kaupat pysyivät auki, ja pohjakerroksienkin aineelliset vahingot jäivät pieniksi.

[Otitko kuvan pääkaupunkiseudun lauantaisten sadekuurojen aiheuttamista vahingoista? Voit tarjota kuvaa Yle Uutisille seuraamalla tämän linkin ohjeita.](http://yle.fi/uutiset/laheta_uutiskuva_tai-video/5068368)_

Lue seuraavaksi