Itävalta vakuuttaa: Bolivian presidentin lentokonetta ei tutkittu

Evo Moralesin koneen tutkiminen piilottelevan Edward Snowdenin varalta on ollut yksi sivujuonteista Yhdysvaltain urkintaskandaalissa. Itävallan presidentti sanoo, ettei kukaan kurkistanut koneen penkkien alle.

Urkintakohu
Bolivian presidentti Evo Morales teki koneineen välilaskun Las Palmasin lentokentälle 3. heinäkuuta 2013 hieman sen jälkeen, kun kone oli tehnyt välilaskun Wieniin.
Bolivian presidentti Evo Morales teki koneineen välilaskun Las Palmasin lentokentälle 3. heinäkuuta 2013 hieman sen jälkeen, kun kone oli tehnyt välilaskun Wieniin.Desiree Martin / AFP / Lehtikuva

Itävallan viranomaiset eivät tutkineet Bolivian presidentin Evo Moralesin lentokonetta, kun se laskeutui viime viikolla Wieniin, vakuuttaa Itävallan presidentti Heinz Fischer.

Morales oli tulossa Moskovasta öljyntuottajamaiden kokouksesta, kun hänen koneensa sai teknisen vian ja joutui laskeutumaan. Useiden Euroopan maiden kerrotaan kieltäytyneen päästämästä konetta ilmatilaansa, koska epäilivät, että Moskovan lentokentältä mukaan oli lähtenyt myös turvapaikkaa etsivä Edward Snowden.

Ranska, Espanja ja Portugali ovat sittemmin kiistäneet estäneensä koneen tulon ilmatilaansa. Presidentti François Hollanden mukaan Ranska avasi ilmatilansa koneelle heti, kun kävi ilmi, että siellä oli Morales.

"Presidentin konetta ei voi tutkia noin vain"

Pian koneen laskeutumisen jälkeen Itävallan viranomaiset sanoivat, että heillä oli virallinen lupa tutkia kone. Bolivia puolestaan on sanonut, ettei konetta tarkastettu, koska Bolivia esti sen.

Yksi Wienin kentän edustajista kyllä nousi koneeseen kysyäkseen kapteenilta laskeutumisen syytä, mutta muodollista tarkastusta ei tehty, Fischer vakuuttaa Kurier-lehdessä.

– Viranomaiselle sanottiin, että koneen vika oli jo korjattu. Hän näki, että kone oli tyhjä. Hän ei katsonut penkkien alle, Fischer sanoo.

Hänen mukaansa viralliseen tarkastukseen ei ollut kansainvälisen lain mukaista perustetta. Presidentin kone on hänen aluettaan, eikä sitä voida noin vain tutkia, Fischer painottaa.

Moralesin kone joutui odottamaan tunteja, ennen kuin se päästettiin jatkamaan Wienistä matkaa. Bolivia on esittänyt YK:lle vastalauseen presidenttinsä kohtelusta Euroopassa.

Lauantaina Bolivia liittyi Venezuelan ja Nicaraguan turvapaikkatarjoukseen Snowdenille, joka on ollut kaksi viikkoa Moskova Šeremetjevon lentokentän transit-alueella. Hän pakeni Hongkongin kautta kotimaastaan Yhdysvalloista paljastettuaan sen salaisen urkintaohjelman.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset