Ilmaiseksi festareille pääsevät eläkeläiset rokkaavat muiden mukana

Joensuun Ilosaarirockissa ilmaiseen sisäänpääsyyn oikeuttavaa ikärajaa piti nostaa liian suuren suosion vuoksi.

Kotimaa
Yleisöä Pertti Kurikan Nimipäivien keikalla Ruisrockissa Turussa 6. heinäkuuta 2013.
Yleisöä Pertti Kurikan Nimipäivien keikalla Ruisrockissa Turussa 6. heinäkuuta 2013.Mikko Stig / Lehtikuva

Useat suomalaiset rockfestivaalit tarjoavat iäkkäämmille kävijöille ilmaisen sisäänpääsyn tapahtumiinsa. Esimerkiksi Turun Ruisrockiin pääsevät ilmaiseksi yli 70-vuotiaat jo neljättä kertaa. Halukkaille on järjestetty Ruissaloon myös ilmainen kuljetus.

Turkulainen Eila Siimes kävi lauantaina katsomassa Ruisrockissa Kerkko Koskinen Kollektiivia ja Kaija Koota. Nyt 72-vuotias Siimes on Ruisrockissa kolmatta kertaa - eli joka kerta, kun on päässyt sisään ilmaiseksi.

- Ruissalo on kiva paikka. Olen käynyt täällä paljon, kun turkulainen olen. Ja pitäähän tällainen tilaisuus käyttää hyväksi, Siimes sanoo.

Ilmaisen sisäänpääsyn Ruisrockiin käyttää hyväksi vuosittain jo satakunta yli 70-vuotiasta. Ruisrockin promoottorin Mikko Niemelän mukaan Ruissaloon saapuvat festarikävijät ovat keskimäärin 25-vuotiaita, mutta on tapahtuman yleisöpohja viime vuosina laajentunut.

- On ihan sitä nuorisoa, mutta on myös varttuneempia ihmisiä, joista jotkut ovat käyneet jo ensimmäisessä Ruisrockissa vuonna 1970. Kyllä moni muistaa mainita, että olin täällä silloin ja silloin. Se on ihan mahtavaa. Ruisrock järjestetään kuitenkin 44:ttä kertaa, niin pitkä ikä on festarillakin, Niemelä toteaa.

Mikko Niemelä uskoo, että iäkkäämpiä kävijöitä kiinnostavat festivaaleilla etenkin suomalaiset esiintyjät.

- Varsinkin kotimaiset artistit, jotka ovat olleet jo 80-luvulla Ruisrockin lavoilla. Varmaan nostalgiaa on monelle tarjolla, Niemelä arvelee.

Ruisrockin lisäksi esimerkiksi Joensuun Ilosaarirock päästää iäkkäämmät kävijät ilmaiseksi sisään. Ilosaarirockissa suosio oli niin suurta, että aiempi 60 vuoden ikäraja piti nostaa viime vuonna 65 vuoteen.