1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teiden kunnossapito

Päällystys- ja kaukojäähdytystyöt tuovat vilkkuvalot ja tööttäilyn kaupunkiin

Tampereella, kuten kaikissa Suomen kaupungeissa, on kesä tie- ja katutöiden kulta-aikaa. Tänä kesänä päällystystöitä tehdään kuitenkin tavallista vähemmän.

teiden kunnossapito
Kunnallisteknisiä töitä Tammelassa Tampereella
Tietyöt ovat hidastaneet liikennettä viime aikoina esimerkiksi Itsenäisyydenkadun, Tammelan puistokadun ja Yliopistonkadun risteyksessä.Mari Siltanen / Yle

Päällystystyöt ja kaukolämpötyöt pitävät keskustaliikenteen Tampereella tänäkin kesänä mielenkiintoisena. Erilaisia tietöitä tehdään ympäri kaupunkia, mutta osa on jo saatu valmiiksikin.

Aikataulujen mukaiset työt on jo saatu valmiiksi, niitä eivät ole hidastaneet edes ajoittaiset rankat sadekuurot. Syys-lokakuulle töitä kuitenkin vielä riittää, kertoo katuinsinööri Kari Kannisto.

- Näppituntumalta katutöitä on ollut yhtä paljon kuin ennenkin. Asfalttihommia tosin on ollut pikemminkin vähemmän, sillä rahaakin on ollut vähemmän.

Kunnallistekniset työt tuovat oman lisänsä katujärjestelyihin

Keskeneräisiä töitä piisaa vielä syksyyn asti. Tällä hetkellä on auki esimerkiksi Tampereen kaikkien aikojen ensimmäinen valoristeys eli Tammelan puistokadun ja Itsenäisyydenkadun risteys.

Risteysalueella tehdään muutaman sadan metrin säteellä kaukojäähdytystöitä. Putkea viedään esimerkiksi Tampere-talolle ja muutkin matkan varrella olevat kohteet pääsevät liittymään siihen. Tampere-talolla kaukojäähdytys otetaan käyttöön vasta ensi vuonna, mutta putki vedetään samassa urakassa jo valmiiksi.

Työt saadaan valmiiksi lokakuussa, kuopat ovat kuitenkin ummessa jo kesän lopulla. Viimeiset viikot menevät esimerkiksi päällystystöissä ja katukiveysten laittamisessa.

- Kaivuuhommat on jo pääosin tehty. Ne ovat sujuneet todella hyvin, kertoo Tampereen Kaukolämmön kehityspäällikkö Timo Pesonen.

Linja-autoja poikkeusreiteillä

Autoilijoiden hermot ovat tiukalla tietöiden takia. Työmaiden läheisyydessä tööttäilläänkin ahkeraan. Joukkoliikenteellekin on aiheutunut tietöistä muutoksia.

Esimerkiksi linjat 10, 13 ja 22 ovat olleet poikkeusreitillä (siirryt toiseen palveluun)kesäkuun lopusta alkaen Yliopistonkadun työmaan tähden. Linjat kiertävät työmaan Kalevantien ja Rautatienkadun kautta. Kyytiin pääsee myös poikkeusreitin varrella olevalta pysäkeiltä.

Poikkeusreitillä ollut linja 2 on jo palannut tavanomaiselle reitilleen.

Päällystöitäkin Pispalassa ja keskustassa

Heinäkuun toisella viikolla päällystöitä tehdään keskustassa ja Pispalassa. Jyrsintä- ja päällystystöitä tehdään Pirkankadulla viikon ajan välillä Hämeenpuisto – Satakunnankatu. Myös Satakunnan sillalla aloitettiin jyrsintä- ja päällystystyöt maanantaina.

Pispalan valtatiellä tehdään jyrsintä- ja päällystystöitä tiistaista perjantaihin välillä Pulterinkatu – Nokian moottoritie. Töiden ajan paikalla on liikenteenohjaus. Sateet saattavat viivästyttää töitä.

Lue seuraavaksi