1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kuvareportaasi: Somalitytöt taistelevat saadakseen äänensä kuuluviin

Mogadishun Aman Radio lähettää naisille suunnattua ohjelmaa kaksi tuntia päivässä. Suomalaisten tuella perustettu radio kuuluu pääkaupungin lisäksi ympäröivällä maaseudulla.

Faduma, 19, on kiinnostunut urheilusta. Hän haluaa tietää, miksi naiset eivät saa Somaliassa pelata jalkapalloa, vaikka se on suosittu laji. Kuva: Anna Karatvuo / Yle

Somalian Mogadishussa perustettiin keväällä maan ensimmäinen naisvoimin toimiva radioasema. Aman Radio aloitti toimintansa huhtikuussa.

Nyt kanava lähettää päivittäin kaksi tuntia vain naisille suunnattua ohjelmaa. Alun teknisten vaikeuksien jälkeen toiminta alkaa olla vakiintunut.

Aman Radiossa työskentelee kymmeniä tyttöjä ja naisia. Suurin osa heistä on noin parikymppisiä. Tytöt tulevat hyvin erilaisista perhe- ja koulutustaustoista.

Klaanijakoa radiossa ei harrasteta, vaan tehtävät jaetaan taitojen mukaan. Yhteistä kaikille tytöille on osallistuminen suomalaisen NASIB-hankkeen koulutuksiin, joiden avulla tuetaan naisten aseman elpymistä Somaliassa.

Juttuaiheita haetaan kaupungin ohella myös maaseudulta. Xodan, 18, ja Faduma tutustuvat kamelifarmiin Hargeisan ulkopuolella. Kuva: Anna Karatvuo / Yle

Journalistit hengenvaarassa

Aman Radio julkaisee tarinoita naisten arkipäivää koskettavista asioista, kuten terveydenhoidosta ja karjan kasvattamisesta. Politiikkaan tai ihmisoikeuksiin tytöt eivät kajoa, sillä niistä puhuminen Somaliassa on hengenvaarallista.

Viime vuonna tammi-elokuun välillä Somaliassa murhattiin 18 journalistia. Kolmeviikkoisen workshopin aikana huhtikuussa 2013 Mogadishussa ammuttiin kaksi toimittajaa, joista toinen oli 21-vuotias tyttö. Vaarallisimpia puheenaiheita ovat klaanit, hallitus ja ääri-islamistinen Al-Shabaab-ryhmittymä.

Somalian turvallisuustilanne on erittäin epävakaa. Vaikka hallituksen joukot ovat ajaneet Al-Shabaabin pois pääkaupungista ja suurten teiden varsilta, iskuja tapahtuu silti viikoittain. Viimeisimmässä suuressa iskussa kesäkuussa kuoli 15 ihmistä ja haavoittui useita.

Tasniim, 17, ja Farxia, 23, tarkastelevat kuvasaalista. Kuva: Anna Karatvuo / Yle

Somalia vastaan Somalimaa

Somalia on virallisesti yksi valtio, mutta käytännössä se on jakaantunut kahteen, jopa kolmeen osaan. Pohjoisen Somalimaa irrottautui Somaliasta vuonna 1991. Sillä on oma hallinto, rahayksikkö ja itsenäisyyspäivä.

Somalimaalaiset haluavat vahvasti erota emomaastaan, mutta yksikään ulkomaa ei ole tunnustanut sen itsenäisyyttä. Soppaa sekoittaa vielä itäkärjen Puntamaa, joka ei halua itsenäistyä, mutta pyrkii toimimaan itsehallintoalueena.

Somalimaan pääkaupunki Hargeisa on huomattavasti emomaan Mogadishua rauhallisempi. Silti Hargeisankin katuja vartoivat aseistetut poliisit. Ilta- ja yöaikaan kulkuneuvoja pysäytellään ja tarkistuksia tehdään jatkuvasti rikollisten sekä vääräuskoistenkin pelossa.

Tyttöjen radioasema sijaitsee Mogadishussa, mutta heidän koulutuksensa järjestetään turvallisuussyistä rauhallisemmassa Hargeisassa.

Ubax, 19, haastattelee paimenta eläinten terveydenhuollosta ja maatalouden vaikeuksista. Kuva: Anna Karatvuo / Yle

Nainen ei kuulu julkisuuskuvaan

Muslimikulttuuri pitää naiset piilossa. Vaikka tilanne on helpottunut, on naisia edelleen katukuvassa vähän. Hargeisan kaduilla saattaa nähdä ohikiitävän vilauksen huntujen ryhmästä, mutta kaikki kahvilat, ravintolat ja kaupat ovat täynnä miehiä.

Kahdra Khalil johtaa Somalimaan ainoaa urheilu- ja kulttuurijärjestöä (SOCSA). Hän on yksi harvoista julkisuudessa esiintyvistä naisista. Kuva: Anna Karatvuo / Yle

Jokunen nainen pyörittää pientä kosmetiikkaliikettä tai myy khatia kadun vierustalla lojuvissa vihreissä kojuissa. Khat-lehtien pureskelu puolestaan on miesten etuoikeus.

Erottelu näkyy joka paikassa. Häissä, joita Somaliassa juhlitaan suuresti, miehillä on oma juhlansa, naisilla omansa. Uimarannoilla valvoo poliisi, jotta miehet eivät pääse kosketuksiin naisten kanssa.

Somaliassa nainen saattaa edelleen joutua vangituksi, jos hänet raiskataan ja hän ilmoittaa siitä poliisille.

Xodan levähtää oikeustalon edessä haastateltuaan tuomaria avioeroista Somalimaassa. Nainen jää erossa aina tyhjän päälle, sillä omaisuus ja lapset kuuluvat lain mukaan miehelle. Kuva: Anna Karatvuo / Yle

Aman Radiossa työskentelee ainoastaan yksi mies. Hän vastaa radion taloudesta ja pitää lempeän isällisesti huolta nuorista tytöistä. Somalikulttuurissa on erittäin tärkeää, että jokaisessa taloudessa on vähintään yksi mies. Jos talossa ei ole miestä, on se vapaata riistaa ryöstäjille ja raiskaajille.

Terveydenhoitajista media-alan ammattilaisiksi

Fardowsa, 30, pyrkii unohtamaan perhehuolensa keskittymällä opiskeluun. Aviomies jätti hänet reilu vuosi sitten ja vei lapset mukanaan. Kuva: Anna Karatvuo / Yle

Media-alan koulutusta ei Somaliassa ole, ja sen huomaa. Television kuva ja ääni säröilevät, sanomalehdet ovat täynnä suhruisia kuvia eikä kelvollista painotaloa löydy etsimälläkään. Lisäksi media on täysin miesvaltaista.

Internetin kautta tiedon välitys Somaliassa on hankalaa, sillä yhteydet ovat huonot. Myös sähkö- ja vesikatkot ovat arkipäivää.

Vaikka kaupungin tytöillä on usein mahdollisuus koulutukseen, maaseudulla se on harvinaista. Tyttöjä tarvitaan maatilan töissä, ja lukutaidottomuus naisten keskuudessa on suurta.

Moni Aman Radion tytöistä on aiemmin opiskellut terveydenhuoltoa. Se on tytöille yleinen ja hyväksytty opiskeluala. Nyt koulutuksessa opitut mediataidot antavat tytöille hyvät valmiudet toimia maan johtavina journalisteina tulevaisuudessa.

Tytöt levähtävät SOCSA Centerin pihassa pitkän päivän jälkeen. Kuva: Anna Karatvuo / Yle

Anna Karatvuo (freelancer)
Yle Uutiset