Saana Kujala tempautui avainviulun soittoon

Ruotsissa nyckelharpaa soittaa arviolta 10 000 soittajaa. Täällä Suomessa avainviulu on suurelle yleisölle viulua tuntemattomampi soitin. Nuoren kaustislaisen soittajan ja kielenopiskelijan perinteikäs soitin tempaisi mukaansa ihan täysin.

kulttuuri
Kuvassa Saana Kujala ja avainviulu
Raila Paavola

Saana Kujala kertoo nauraen avainviuluun liittyvän anekdootin:

- Soittajat saattavat sanoa, että he ovat soittaneet nyckelharpaa 20 vuotta, josta virittämistä on ollut 10 vuotta.

Eli 16-kielisen soittimen virittämiseen menee aikaa. Vaikka vain neljällä soitetaan, kaikki 16 pitää virittää. Nuori soittaja toteaa virittämisestä vaatimattomasti:

- Ei se ole vaikeaa, kun tietää, miten se tapahtuu.

Soittimessa on myös kolmessa rivissä kaikkiaan 37 puista avainta. Soitin on Suomessa tuttu kansanmusiikkipiireissä.

Tutustuminen Tukholmassa

Kansanmusiikki on kaustislaisen Saana Kujalan viitekehys. Hän on soittanut pianoa ja viulua. Oppia on tullut Näppäreistä sekä Kaustisen musiikkilukiosta.

Avainviulu (siirryt toiseen palveluun)ujuttautui tytön elämään Tukholmassa, jossa Saana oli opiskelemassa ruotsin kieltä. Siellä hän tutustui kansanmusiikkipiireihin, jossa viikonloppuisin pääsi tutustumaan monentyyppiseen kansanmusiikkiin soittamisen ja tanssimisen muodossa.

Naapurimaassa nyckelharpan soittoa opiskellaan esimerkiksi pelimanni ja säveltäjä Eric Sahlströmin nimeä kantavassa instituutissa. Saana sai kokeilla soitinta ja lainatakin sitä myöhemmin instituutista.

Olin aivan myyty. Ajattelin, että tänne pitää tulla, ja että ruotsin opinnot voivat odottaa.

- Olin aivan myyty. Ajattelin, että tänne pitää tulla, ja että ruotsin opinnot voivat odottaa. Sitä paitsi samalla voi käytännössä ruotsia, muistelee Saana Kujala.

Instituutissa saattoi opiskella kansantanssia, viulunsoittoa ja avainviulun soittoa. Saana pääsi avainviuluoppiin.

Missä ja kenen kanssa voi soittaa?

Opintojen jälkeen Saana palasi kotikonnuilleen Kaustiselle, jossa hän on kesän töissä paikallisessa urheiluseurassa. Ruotsin-ajasta on jäänyt käteen palava innostus nyckelharpan soittamiseen sekä omaksi hankittu soitin.

- Kovasti haluaisin jatkaa soittamista, kun on kallis soitinkin. En tiedä, missä, milloin tai kenen kanssa tätä Suomessa voisi soittaa, mutta haluan kehittää taitojani varmasti.

Oppia saamaan voi matkustaa taas Tukholmaan. Joka tapauksessa Jyväskylän yliopistossa pitäisi jatkaa ruotsin opintoja.

- Ajattelin motivoida itseäni opintoihin sillä, että jos kirjoitan reippaasti aamupäivällä, saan soittaa iltapäivällä. Ja sitten saan käydä Ruotsissa soittotunneilla, valottaa Saana seuraavaa syksyään.