Kun maailma on materiaalia, tölkkisokista syntyy käsilaukkuja

Uusiokäyttäjälle mikä tahansa arkinenkin tavara voi olla inspiraation lähde. Esimerkiksi juomatölkin avausrengas ei ole roska, vaan kätevissä käsissä käyttökelpoista materiaalia. Hämeenlinnalainen Marja-Leena Karonen käyttää klipsejä käsilaukkujen ja pussukoiden valmistamiseen.

Kuva: Nina Keski-Korpela / Yle

Marja-Leena Karonen sai idean klipsikäsitöihin muutama vuosi sitten ostamastaan avausrengaspussukasta. Sen jälkeen laukkuja ja kukkaroita on syntynyt jo lukuisia.

- Se lipesi käsistä vähäsen, hän myöntää.

- Se viehätti, ja niin kauan niitä tekee, kun on hyvä mieli, kun sen saa valmiiksi. Siinä vaiheessa kun se ei enää miellytä, niin sitten tehdään jotain muuta, hän naurahtaa.

Keskikokoiseen käsilaukkuun tarvitaan noin 1 500 avausrengasta, pieneen kukkaroon noin 120. Marja-Leena Karonen saa klipsejä työkavereiltaan ja tuttaviltaan, mutta myös itse keräten.

- Yhden viikonlopun jälkeen löysin kaksi kourallista torilta. Noukin jokaisen minkä näen, lisäksi työkaverit ovat tuoneet, ja vieraatkin. Kun vien metalliroskaa, niin kyllä minä tölkit sieltä poimin, jos niitä on, hän kertoo.

Käsilaukun tekoon Marja-Leenalta kuluu muutama päivä.

- Ensin ne pestään ja sitten käsitellään pihdeillä, painetaan nätisti. Sitä voi tehdä siinä sivussa, telkkaria katsoessa. Sitten virkkaan ne, joka kerran kun pistän virkkuukoukun sisälle, niin poimin uuden mukaan.

Uusiokäytössä vain mielikuvitus rajana

Erikoiset kassit herättävät usein huomiota.

- Kyllä! Moni sanoo, että ai se on niistä tehty, tai ai siihen menee niin paljon, enhän minä saa sitä juotua!

Kassien lisäksi klipsi taipuu moneksi. On toppeja, kännykkäpusseja, avainrenkaita, tyynyjä, kaitaliinoja, lasinalusia...

Töissä naureskelevatkin, että ennen kuin poistetaan jotain, niin kysytään Marja-Leenalta, tarvitseeko se.

Marja-Leena Karonen

- Niistä tehdään vöitä, hattuja, kaulapantoja, rannekoruja, jossain vaiheessa teen varmaan mummikärrin. Rokkirollaattoriin menisi varmaan kolmattatuhatta nipsua, arvelee Marja-Leena Karonen.

Kierrätyshenkisyys ja uusiokäyttö ovat muutenkin lähellä Marja-Leena Karosen sydäntä.

- Kyllä mä kierrätän. Töissä naureskelevatkin, että ennen kuin poistetaan jotain, niin kysytään Marja-Leenalta, tarvitseeko se.