Vapaudenpatsas täyttää Vaasassa 75 vuotta

Vaasassa vuonna 1938 paljastettu Vapaudenpatsas on tullut 75 vuoden ikään. Patsasta juhlitaan pienellä juhlatilaisuudella Vaasan kauppatorilla. Patsaan paljastusjuhlaan osallistui aikanaan 10 000 ihmistä.

Kotimaa
Vaasan torin vapaudenpatsas.
Vaasan torin vapaudenpatsas.Jarkko Heikkinen/Yle

Vaasassa toria hallitseva Suomen Vapaudenpatsas täyttää tiistaina 75 vuotta. Ajatus patsaasta sai alkunsa vuonna 1918 ylipäällikkö, sotamarsalkka C. G. Mannerheimin esikunnasta ja sen sijoituspaikaksi valittiin Vaasa, silloinen Suomen tilapäinen pääkaupunki.

Patsas syntyi suuren suosion saavuttaneen suunnittelukilpailun tuloksena ja se paljastettiin juhlallisissa menoissa 9.7.1938. Paljastustilaisuudessa olivat läsnä silloinen tasavallan presidentti Kyösti Kallio sekä Mannerheim. Tilaisuuteen osallistui myös noin 10 000 kansalaista. Patsaan on suunnitellut Yrjö Liipola.

75-vuotiasta Vapaudenpatsasta juhlitaan Vaasassa pienimuotoisesti puoliltapäivin alkavalla juhlatilaisuudella. Ohjelmassa ovat muun muassa seppeleen lasku patsaalle sekä professori Kari Hokkasen puhe.

Mukana tilaisuudessa ovat myös maanpuolustusjärjestöjen lippulinna sekä Pohjanmaan Sotilassoittokunnan rumpuryhmä ja trumpetisti.