Suomalaisten turkisten kysyntä kasvaa maailmalla

Suurin vientimaa on Kiina, jossa keskiluokka haluaa koristautua turkiksilla. Turkisala odottaa tänä vuonna 500 miljoonan euron vientitulot.

Kotimaa

Suomen turkisala on kovassa kasvussa. Kotimainen kysyntä on vaatimatonta, mutta vienti vetää, kerrotaan Suomen turkiseläinten kasvattajien liitosta. Samaan aikaan turkisten hinnat ovat muutamassa vuodessa moninkertaistuneet.

Viime vuonna turkiksia vietiin ulkomaille 400 miljoonalla eurolla, ja tänä vuonna kokonaisviennin arvo noussee 500 miljoonaan, sanoo Suomen turkiseläinten kasvattajien liiton viestintä- ja yhteiskuntasuhteiden johtaja Max Arhippainen.

Hintojen nousu johtuu Kiinan kasvavasta kysynnästä. Kiinan asema turkisten ostajana on Arhippaisen mukaan voimistunut entisestään, koska muoti on Kiinassa muuttunut. Kasvava keskiluokka haluaa koristautua turkiksilla.

Ala kuuluu Suomen kannattavimpiin.

Max Arhippainen, Suomen turkiseläinten kasvattajien liiton viestintä- ja yhteiskuntasuhteiden johtaja

- Turkiksia ei käytetä vain kokoturkkeina, vaan somisteina vaatteissa ja kengissä, myös muualla kuin Kiinassa. Käyttäjämäärä moninkertaistuu, kun turkikset myydään pienissä osissa.

Suomalaiset turkikset ovat Arhippaisen mukaan haluttuja, koska ne ovat laadukkaita.

- Suomen siniketut ovat maailmanmarkkinoilla ylivoimaisesti laadukkaimpia. Sinikettu on suhteellisen vaativa eläinlaji, sillä hyvän nahan tuottaminen vaatii suurta ammattitaitoa. Suomalaiset ovat hyviä kasvattajia.

Taloudellisesti merkittävin tarhattu turkiseläin on sinikettu, jonka tuotantomäärä lähti vuonna 2010 hienoiseen nousuun. Viime vuonna tarhattuja sinikettuja oli 1,6 miljoonaa.

Ulkomailla kysytään myös minkkejä, suomensupeja ja hopeakettuja. Kiinaan viedään kaikkia lajikkeita.

Turkisteollisuudelle kysynnän kasvu ja hintojen nousu tapahtui Arhippaisen mukaan kreivin aikaan, koska alan kannattavuus oli pitkään heikko. Pohjavuosi oli 2009, kun tulos jäi sataan miljoonaan euroon.

- Nyt ala kuuluu Suomen kannattavimpiin.

Kannattavuuden parannuttua alalla on nyt varaa investoida uusiin tuotteisiin ja tuotannon kasvattamiseen.