1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Aurinkolasimeressä värilläkin on väliä

Aurinkolasien tumma väri suojaa liialta valolta ja häikäisevältä paisteelta. Mustia linssejä ei kuitenkaan kannata valita, mikäli mielii nähdä laseistaan läpi.

Kuva: Vesa Vaarama / Yle

Aurinkolasien linssien väreistä yleisimmät ovat harmaa, ruskea ja vihreä. Ruskea linssi korostaa parhaiten kontrasteja, kertoo Suomen Optisen toimialan toimitusjohtaja Panu Tast.

- Ruskean ohella yleiskäytössä harmaa koetaan käytössä miellyttävimpänä.

Esimerkiksi urheillessa linssien värillä on paljonkin väliä.

- Hyvä esimerkki on kiekkoammunta. Siinä vaikuttavat valaistusolosuhteet, sekä se, minkä värisiä ovat savikiekko ja tausta. Silläkin on merkitystä, minkä värisellä linssillä näkymää halutaan tarkastella.

Jos lasien läpi pitää nähdä, mustia laseja ei voi käyttää.

Panu Tast

Liian tumma linssi estää näkemistä. Aurinkolaseilla on käytännössä kolme päätehtävää.

- Ne vähentävät valon määrää, suojaavat ultraviolettisäteilyltä ja muuttavat valojakaumaa käyttötarkoitukseen sopivaksi. Jos lasien läpi pitää nähdä, mustia laseja ei voi käyttää.

Kaikkien myynnissä olevien aurinkolasien tulee olla pinnaltaan UV-suojattuja, mutta linssien värillä ei sinällään ole ultraviolettisäteilyn suodattamisen kanssa varsinaisesti mitään tekemistä.

- UV-suoja on materiaaliin liittyvä ominaisuus. Esimerkiksi silmälasit on yleensä tehty sellaisesta materiaalista, että ne suojaavat UVA-säteilyltä.