1. yle.fi
  2. Uutiset

Kirkkaat yöt romahduttavat ufo-havainnot

Ufo-havaintoja tehdään kuukaudessa noin kolmekymmentä. Kesäkuukausina niitä on vain kymmenkunta. Havainnoista 95 prosenttia pystytään selvittämään muun muassa internetin avulla.

Kotimaan uutiset
Valoilmiö taivaallaReuters-TV

Pohjolan valoisat ja toisinaan lämpimät yöt houkuttelevat kansaa viettämään aikaa ulkosalla. Näin ollen voisi olettaa, että myös esimerkiksi ufo-havaintoja tehtäisiin enemmän kesäaikaan, kun silmäpareja on runsaasti liikkeellä.

- Sanoisin, että päinvastoin sen vuoksi, että meillehän tulee useimmiten ilmoituksia valoilmiöistä. Näitä valoilmiöitähän näkee paremmin silloin kun on pimeää, eli talvella ja yöllä, toteaa Suomen ufotutkijat ry:n puheenjohtaja Björn Borg.

Kesäyössäkin havaintoja kuitenkin tehdään. Pelkästään kesäkuussa yhdistykseen ilmoitettiin 11 havaintoa ja toukokuussa 12. Hämärämpinä kuukausina määrä on yli kaksinkertainen. Esimerkiksi tämän vuoden maaliskuussa ilmoituksia tuli 32.

Internet apuna mysteerien ratkaisussa

Syy ei Borgin mukaan kuitenkaan ole siinä, että ufot varsinaisesti karttelisivat valoisaa aikaa.

- Tämä on melko johdatteleva kysymys ja sisältää ajatuksen, että ufot ovat älyllisessä ohjauksessa. Esimerkiksi minä en ole aina valmis menemään sen tyyppiseen ajatteluun ihan noin vaan. Ufohan tarkoittaa tunnistamatonta esinettä, mikä puolestaan voi olla mikä tahansa.

Suomen ufotutkijat pyrkivät selvittämään havaintoja parhaan kykynsä mukaan. Keinoja mysteerien selvittämiseen on runsaasti.

- Meillä on hienojakin keinoja nykyään internetin ansiosta. On satelliittikarttoja, joissa näemme kaikki satelliitit, ja niitähän liikkuu valtavat määrät nykyisin. Lisäksi lentokoneista voidaan katsoa, mitä koneita on lentänyt kahden viimeisimmän viikon ajalta.

- Käymme rutiininomaisesti läpi kaikki ajateltavissa olevat vaihtoehdot, ennen kuin tullaan lopulliseen tulokseen.

Köyliön mysteerivalo yhä avoin tapaus

Aivan kaikkia havaintoja ei lentokoneilla ja satelliiteilla pystytä selittämään. Selitys löytyy 95-prosenttisesti, loput jäävät tunnistamattomiksi. Yksi tällaisista löytyy Satakunnasta.

- Köyliöstä on yksi tapaus, jota olemme kovasti miettineet, mutta mihin emme ole keksineet selitystä. Perhe oli nähnyt kohteen omasta ikkunastaan ja seurasivat sitä kymmenen minuutin ajan ottaen siitä myös jopa kuusi videopätkää. Siellä on käynyt jopa kolme meidän tutkijaamme haastattelemassa tätä perhettä, mutta emme keksi, mikä se on voinut olla, Björn Borg kertoo.

- Kohde liikkui hyvin nopeasti vasemmalta oikealle edestakaisin ja ylösalas. Vaihtoehtoina on ollut kaikki mahdollset aina hyönteisestä leijaan. Toistaiseksi tämä tapaus on siis vielä auki.

Lue seuraavaksi