Kalastajan taidot ovat tarpeen myös kalastuspuistossa

Puolangalla Paljakan matkailukeskuksessa on helppokulkuinen ja kaikenikäisille sopiva kalastuspuisto. Lampien ympärillä on kalastuslaiturit, kodat, saaliskalojen käsittelypaikka ja lankku- ja murskepolut. Lampiin on istutettu kirjolohta satoja kiloja, mutta kalansaaliille ei ole takuita kalastuspuistossakaan.

luonto
Paljakkaan kalastamaan tulleet Marja Sipilä (vasemmalla) ja Emma Sipilä sekä matkailuyhdistyksen sihteeri Simo Kemppainen.
Jouni Pilto / Yle

Uusi, alle kuukauden päivät yleisöllle auki ollut kalastuspaikka kerää jo kävijöitä. Helppo ympäristö on hyvä paikka oppia kalastusta, kertoo matkailuyhdistys Puolanka-Paljakan sihteeri Simo Kemppainen.

- On olemassa suuntaus, että kalastuksen ei tarvitse olla maastollisesti hankalaa. Myös city-kalastus on suosittua. Pro-harrastajat kyllä osaavat hakeutua omiin kohteisiinsa, Kempainen sanoo.

Tunnetusti kala ei yleensä syö aurinkoisella helteellä eikä pohjoistuulella. Periaatteet pätevät myös kalastuspuistossa.

- Kesän alkuviikkoina on jo nähty monenlaista saalispäivää. Silloin kun tulee kuumat helteet, kirjolohi olla möllöttää tuolla eikä paljon vieheistä perusta. Korkeintaan illalla voi napata. Silti joka päivä joku lähtee täältä saaliskalojen kanssa, Kemppainen kertoo.

Paljakan kalastuspuisto
Paljakan kalastuspuisto sijaitsee matkailukeskuksessa. Kala-altaiden ympärillä on polut, penkit, kodat, laiturit ja kalojen käsittelypaikka.Jouni Pilto / Yle

Kalan saaminen ei ole koskaan varmaa

Paljakan lampiin on istutettu satoja kiloja kirjolohta. Se ei tarkoita, että kala käytäisiin tuosta vain noutamassa altaista.

Emme halua olla kalakauppa.

Simo Kemppainen

- Emme halua olla kalakauppa. Myymme kolmen tunnin kalastuslupaa, jona aikana kala useimmiten lähtee pyytäjän mukaan.

Paljakan kalastuspuistoon voi ostaa henkilökohtaisen pyyntiluvan tai luvan perheelle. Henkilökohtainen pyyntilupa oikeuttaa yhteen loheen ja perhelupa kolmeen.

Antava ottipeli vaihtelee päivittäin

Paljakan kalastuspuisto on ollut auki vajaan kuukauden ja monella vieheellä on jo kalaa saatu, kertoo Simo Kemppainen.

- Alkukaudesta toimi Mutuleech-niminen viehe. Välillä on pieni lusikka ollut erinomaisen hyvä, ja välillä on perinteinen lippa ollut antoisa. Juhannuksen alla toimi pieni vaappu. Tällä hetkellä jigit antavat myös saalista. Kannattaa siis kokeilla erilaisia vieheitä, niin voi löytyä se päivän ottipeli.

Paljakan kalastuspuiston allas
Kala-altaaseen ei muodostu kalat säikäyttävää pintaväreilyä kalastajan noustessa laiturille, sillä kalastuslaiturit on paalutettu lammen pohjaan.Jouni Pilto / Yle

Kalastusta heitellen ja onkien

Kesäkuussa avatussa Paljakan kalastuspuistossa Puolangalla on neljä kalastuslampea, joista kalastetaan heittokalastamalla.

Yhdessä lammista saa myös onkia. Lampiin on istuettu noin puolitoista kiloisia kirjolohia. Onkilammessa on myös isoja ahvenia.

Kalalammet ovat osa Louhenjoen vesistöä, mutta istutuskalojen ei uskota uivan jokiin, sillä kolmen metrin syvyisiksi ruopatut kalalammet ovat mukavan viileitä lohille.

Puolangan kalapuistossa liikkuminen on helppoa. Sen takaavat lyhyet välimatkat, polut, laiturit ja uusi pysäköintialue. Paljakkatalossa on lupamyynti, välinevuokraus ja kahvio. Paikka on rakennettu etenkin lapsiperheitä ajatellen. Leikkipuisto, uimaranta ja lentopallokenttä ovat samalla alueella. Paljakan kalastuslampien rakentamiseen, parkkialueen uudistukseen, kevyen liikenteen väylään ja valaistukseen käytettiin 820 000 euroa, josta suurin osa oli julkista rahaa.