Parkkilipukkeista päästään vielä eroon - Tampere on edelläkävijä

Tulevaisuudessa ei tarvitse enää viritellä maksulippuja auton tuulilasin sisäpuolelle. Kaikki hoituu mobiilisovelluksella - niin maksu kuin pysäköinninvalvontakin.

liikenne
Pysäköintimerkki parkkipaikka
Yle

Uudenlaisten parkkimittareiden asentaminen Tampereelle alkaa parin viikon kuluttua. Rekisteritunnuksen vaativat mittarit ovat jo Tampereella, mutta ne on asennettava toimintakuntoon ja varustettava käyttöohjeilla.

Kyseessä ovat Suomen ensimmäiset mittarit, joita voi tulevaisuudessa käyttää myös mobiililaitteilla. Silloin maksun voi suorittaa kannettavalla laitteellaan käymättä maksuautomaatilla. Tulevaisuudessa myös pysäköinninvalvojat voivat tarkistaa maksutiedot tietokannasta.

Vielä toistaiseksi uusienkin mittareiden antama maksukuitti täytyy jättää auton tuulilasille.

- Tulevaisuudessa lisäajan maksaminen on mahdollista omalla puhelimella, jos hankkii mobiilisovelluksen. Tavoitteena on, että mobiilimaksu olisi mahdollista vuoden vaihteeseen mennessä.

Esimerkkiä on haettu ulkomailta

Ensimmäiset 25 uutta parkkimittaria asennetaan Tampereen keskustan ykkösmaksuvyöhykkeelle Kosken länsipuolelle alueelle, jota rajaavat Hämeenkatu- Hämeenpuisto- Satakunnankatu ja Tammerkoski.

Vastaavanlaisia mittareita ei ole käytössä vielä missään muualla Suomessa. Esimerkkiä on haettu ulkomailta ja esimerkiksi Amsterdamissa vastaavat mittarit ovat jo laajemmassa käytössä.

Tampereella on kaikkiaan reilut 200 pysäköintimittaria. Mittareista joudutaan vuosittain uusimaan osa, ja nyt tehdyllä hankinnalla haluttiin varautua jo koko järjestelmän uudistumiseen.