Tampere-talon katto puhdistaa ilmaa saasteista

Erikoinen huopakate neutraloi yhdessä auringonvalon kanssa teollisuudesta ja liikenteestä syntyviä saasteita. Tampereella on jo useita rakennuksia päällytetty samalla katteella.

Kotimaa
Tampere-talon uusi katto
Marjut Suomi / Yle

Tampere-talon huopakaton uusimistyöt ovat jatkuneet taas tänä kesänä. Vanha musta huopakate on korvattu vaaleanharmaalla katteella, joka on saanut värinsä huovan pinnassa olevaan sirotteeseen lisätystä titaanidioksidista. Auringon ultraviolettisäteily yhdessä titaanidioksidin kanssa neutraloi liikenteestä ja teollisuudesta päässeet typenoksidit muodostaen niistä yhdessä pienen määrän nitraattia.

- Kun vesisade tulee, niin se huuhtoo siihen sitoutuneet mineraalit kaivosta alas, kuvailee tuotteen ominaisuuksia sitä valmistavan ja asentavan Icopal Katto Oy:n työnjohtaja Veli Matti Tilvis.

Jäljelle jäänyt vesi sisältää valmistajan mukaan mineraaleja vähemmän kuin kivennäisvesi.

Kolme neljä vuotta sitten markkinoille tullut tuote on noin 10 prosenttia tavallista kattohuopaa kalliimpaa. Tampere-talolla katetta valitessa hintaa laskettiin muillakin tekijöillä kuin taskulaskimella.

Olemme luvanneet, että pienennämme omalla alallamme hiilijalanjälkeä.

Marko Koivisto

- Miinusmerkki ehkä asennusvaiheessa on pikkuisen isompi, mutta kun otetaan huomioon katon koko elinikä, niin se tasoittuu nimenomaan sen helppohoitoisuuden puolesta, sanoo kiinteistöpäällikkö Marko Koivisto.

Vaakakupissa painoivat myös ympäristöasiat.

- Niitä ei aina voi eikä pidäkään mitata rahalla.

Kattohuovan vaalea väri vaikuttaa myös katon lämpenemiseen. Vaaleanharmaa väri ei varaa ja johda lämpöä samalla tavalla kuin esimerkiksi musta huopakatto.

Tampereella jo useita ympäristöystävällisiä kattoja

Tampereella on tähän mennessä päällystetty jo useita kaupungin omistamia kiinteistöjä ympäristöä puhdistavalla Noxite-kattohuovalla. Ensimmäisiä kohteita olivat Amurin päiväkoti sekä osa Kalevan uintikeskusta.

Myös osa Hatanpään puistosairaalan katoista on päällystetty vaalealla huovalla. Töitä oli tarkoitus jatkaa tänä kesänä, mutta kaupungin taloustilanne on siirtänyt kattokorjaukset tuleville vuosille.

Parhaillaan töitä tehdään Hatanpään valtatiellä sijaitsevan suuren toimistorakennuksen katolla. Tampere-talon katemateriaalin valinta oli helppoa.

- Olemme luvanneet, että pienennämme omalla alallamme hiilijalanjälkeä ja tämä on yksi tapa pienentää ja neutralisoida niitä päästöjä. Nyt asennetut kaksi vaihetta käsittää noin 1 300 neliötä ja niiden yhteisvaikutus autokilometreihin laskettuna on 150 tuhannen vuotuisen kilometrin puhdistava vaikutus. Se on aika paljon, sanoo kiinteistöpäällikkö Marko Koivisto.