1. yle.fi
  2. Uutiset

Martat rokkaa virkkaamalla

Ilosaarirock ja Joensuun Martat heittivät ilmoille virkkaushaasteen. Martat ovat istuneet Joensuun torilla niin helteellä kuin sateellakin virkkaamassa isoäidin neliöitä. Postissa virkkuutöitä on tullut satoja. Tilkkutäkeistä tehdään kymmenisen kappaletta neljän metrin korkuisia majakoita rokkialueelle. Rokin jälkeen työt menevät vanhuksille torkkupeitoiksi.

kulttuuri
Virkattu pääkallo
Anu Rummukainen / Yle

Joensuun Laulurinteeltä kajahtaa jälleen viikonloppuna, kun Ilosaarirock järjestetään 42. kerran. Ilosaarirock tunnetaan festivaalina, joka pyrkii tekemään hyvää.

Esimerkiksi viime kesänä rockin järjestäjät ilmoittivat osallistuvansa Kuorinka-järven rehevöitymisen estämiseen. Järjestäjät päättivät järjestää niittotalkoot.

Yksi tämän kesän festaritempaus on virkkaaminen. Ilosaarirock ja Martat heittivät ilmoille virkkaushaasteen. Kaikkien kynnelle kykenevien piti virkata vähintään yksi isoäidin neliö.

Neliöt ommellaan yhteen isommiksi peitteiksi. Peitteillä tehdään rokkialueelle kymmenisen kappaletta neljän metrin korkuista tornia, jotka valaistaan.

- Tilkkuja on tehty tosi paljon. Meillä laitettiin tiedote menemään, että saa lähettää ja tulla Joensuun torille virkkaamaan. Tilkkuja tuli postissa satoja, iloitsee Ilosaarirockin tuottaja Katri Kilpiä.

Oppia piilosilmukoiden tekemiseen

Martat ovat olleet virkkaamassa torilla useina päivinä. Ohikulkijat kysyvät heiltä neuvoa milloin mihinkin.

- Naimisiin menossa oleva nuori nainen kävi tässä ja halusi opetella virkkaamaan, kertoo Sirkka-Liisa Vänskä.

Rakenteilla oleva torni, johon tilkkutöitä käytetään Ilosaarirockissa.
Anu Rummukainen / Yle

Ja onpa paikalla käynyt vanhempikin nainen kysymässä mikä on piilosilmukka. Rockin ja Marttojen yhteistyö on kantanut hedelmää, sillä kymmeneen majakkaan tarvittavat noin 70 neliön verran tilkkutäkkiä näyttäisi valmistuvan.

Rokin jälkeen tilkkutäkit pestään. Puhtaat täkit annetaan paikallisten vanhainkotien asukkaille torkkupeitoksi.

Lue seuraavaksi