1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pahamaineiset lähiöt: Huumejengeiltä vietiin Rio de Janeiron parhaat näköalat

Toimittaja Mika Mäkeläinen vietti viikonlopun Vidigalin slummissa, jossa hökkelit ovat rähjäisiä, mutta näköalat upeita. Rio de Janeirossa sekä paikalliset että turistit uskaltautuvat nyt paikkoihin, jotka ennen oli viisainta kiertää kaukaa.

Vidigalin favela Rio de Janeiro.

Vidigalin favelaan eli slummiin on vain yksi sisäänkäynti, muuten favela on jyrkkien vuorten ympäröimä. Sisäänkäyntiä vartioi kourallinen raskaasti aseistettuja ja luotiliiveillä suojautuneita poliiseja.

Tunnelma on kuitenkin leppoisa, ja muutos tuore. Puolitoista vuotta sitten poliisi otti valvontaansa Vidigalin, joka siihen asti oli huumejengien hallitsemaa villiä länttä.

Nyt poliisilla on konttiin rakennettu valvontapiste myös favelan kaukaisimmassa kolkassa, ja se on miehitetty vuorokauden ympäri. Väkivaltarikollisuus on vähentynyt, mutta murtovarkaudet ovat kuulemma lisääntyneet. Pikkurikosten osalta huumepomojen pelote oli tehokkaampi kuin poliisin.

Kurinpalautus alkanut harvassa favelassa

Kaupunkinäkymä Ipanemasta Rio de Janeirossa Brasiliassa, josta komeat näköalat Leblonin ja Ipaneman hiekkarannoille. Kuva: Yle

Riossa lasketaan olevan ainakin 750 hökkelikylää, jotka köyhät asukkaat ovat luvattomasti rakentaneet vuorten rinteille, usein vauraiden kaupunginosien kylkeen.

Useimmissa faveloissa ei ole mitään viranomaisten valvontaa, ja palveluitakin niukasti. Poliisi uskaltautuu niihin vain pikaiselle pidätys- tai rynnäkkövisiitille.

Vidigal on yksi Rion ns. rauhoitetuista faveloista, jotka poliisi on ottanut viime vuosina pysyvästi valvontaansa. Näitä on kuitenkin vain reilut 30, eli noin 95 prosenttia slummeista on vielä sekalaisten rikollisjärjestöjen vapaata temmellyskenttää.

Rauhoitetuissa faveloissa muutos on huimaava. Uusia pienyrityksiä syntyy koko ajan, rakentamisen tahti on kiivas ja asukkaiden luottamus tulevaisuuteen tapissaan.

Faveloissa tehdään jopa turistikierroksia, ja faveloiden kaduille pursuavista pikkukapakoista on tullut eksoottinen muoti-ilmiö ”asfaltilla” eli vaurailla alueilla asuvien riolaisten keskuudessa.

Vasta nyt carioca uskaltautuu favelaan

Moni keskiluokkainen carioca eli Rion asukas on vasta viime aikoina ensimmäistä kertaa elämässään uskaltautunut jalallaan favelaan, vaikka sattuisi asumaan aivan naapurissa.

Maailmassa on Rio de Janeiron lisäksi harvoja muita paikkoja, joissa rikkaat ja köyhät ovat eläneet, ja elävät edelleen, fyysisesti yhtä lähekkäin ja limittäin, mutta käytännössä aivan eri maailmoissa.

Capoeira-taistelutanssia harjoitellaan melkein Atlantin aalloissa. Kuva: Yle

Viereinen Ipanema on kuin vaurasta Välimeren rantaa Ranskassa, hiekka hienoa, mainokset räikeitä ja bulevardit leveitä.

Favelassa valoa ja asfalttia on niukasti. Vidigalin tieverkko koostuu yhdestä pääkadusta, joka on pääosin niin kapea, että vastaantulevien autojen on hankala ohittaa toisiaan.

Sivukadut ovat vain kapeita kujia, ja useimmat hökkelit ovat vaivalloisten polkujen varrella.

Viimeinen kallis kilometri

Vidigalissa puolentoista neliökilometrin alueelle on ahtautunut ainakin 13 000, ehkä jopa parikymmentä tuhatta asukasta.

Kaikkien liikkuminen on vaatimattoman pääkadun varassa. Niinpä favelassa on jatkuva ruuhka. Ja koska se on rakennettu jyrkkään rinteeseen, kulku on hankalaa.

Favelan alimmassa päässä, sisääntuloristeyksessä, päivystää kymmenkunta moottoripyörää, jotka parista kolikosta vievät väsyneimmät jalkaparit ylös favelan rinteille.

Vauraimmat voivat hypätä edestakaisin kulkeviin ryhmätakseihin, jotka ottavat muutaman sadan metrin matkasta 2,5 realin eli melkein euron maksun. Useimmille slummin asukkaille se on liikaa, mutta asiakkaista ei ole pulaa.

Liikennelaitoksen bussilippu, jolla sentään pääsee läpi suurkaupungin, maksaa vain hiukan enemmän, ja yritys joukkoliikenteen hintojen korottamiseksi synnytti maanlaajuiset mellakat.

Tanssinopettaja "Gargamel" on yksi Vidigalin yhteisön tukipilareista. Kuva: Yle

Täällä ei kuitenkaan valiteta kotimatkan viimeisen etapin kalleudesta, koska muutokset ovat silti pääosin myönteisiä.

Vidigalin favela on astetta parempi kuin monet muut slummit ympäri Latinalaista Amerikkaa.

Talot on useimmiten muurattu tiilistä, eivätkä puhurit ja kaatosateet niihin juurikaan pure. Töitä riittää lähes kaikille työhaluisille, ja minimipalkka on noussut nopeasti.

Sijoittajan unelma

Poliisin myötä kujille uskaltautuvat joka päivä myös jäteautot, joten roskat eivät pitkään mätäne kadunvarressa. Favelassa kuitenkin haisee yhtä pahalta kuin ennenkin – ulosteet lilluvat yhä avoviemäreissä talojen välissä.

Kiinteistöjen hinnat ja vuokrat nousevat rauhoitetuilla alueilla nopeasti moninkertaisiksi, jolloin köyhimpien asukkaiden on hakeuduttava vielä surkeammille alueille. Vidigalissa myytävät talot päätyvät nykyisin usein ulkomaalaisille ostajille.

Sijoittajia tuskin lumoavat ahtaat ja alkeelliset kyhäelmät, vaan kiinteistösijoittamisen kolme peruskriteeriä: sijainti, sijainti ja sijainti. Vidigalista on huikea merinäköala, ja melkein vierestä löytyvät Leblonin ja Ipaneman rannat.

Sitä paitsi Vidigalin asukkaat voivat ihastella Ipaneman tornitaloja, kun taas Ipaneman asukkaat näkevät edelleen silmiensä syrjäkulmalla sekavan slummin.

Sähköstä on jopa maksettava

Turvallisuuden ja maisemien lisäksi rauhoitetut favelat saavat nauttia yhteiskunnan holhouksen koko kirjosta. Kun tähän asti sähkö on yksinkertaisesti varastettu verkosta, nyt taloihin on asennettu sähkömittarit, ja sähkölaskut on jopa maksettava. Sähköviritelmät ovat silti yhtä kiharaisia ja vaarallisia kuin ennenkin.

Turistivanan kärkijoukossa vaeltavat reppumatkailijat löysivät Vidigalin heti kun poliisi kitki räikeimmän rikollisuuden.

15-vuotiaat nuoret ottavat Gargamelilta yksityistunteja. Kuva: Yle

Nyt uteliaiden kasvavaa virtaa majoittamaan on syntynyt pieniä retkeilymajoja ja jopa yksi sushibaari, joten nomadien palveluvalikoima on täydellistynyt.

Paikallisille kelpaisivat tosin vielä terveydenhoidon parannukset.

Turisteja ja paikallisia ammutaan ja ryöstetään faveloissa edelleen, mutta harvemmin kuin ennen. Parannus on huomattava, kun cariocat eivät enää kauhistele niinkään kotikaupunkinsa rikollisuutta vaan tyytyvät päivittelemään maan toisen metropolin, São Paulon, väkivaltaista mainetta.

Pahamaineiset lähiöt -sarja:

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.