Bolivia kutsuu eurooppalaisia suurlähettiläitä puhutteluun

Bolivia on kutsunut Ranskan, Espanjan, Portugalin ja Italian suurlähettiläät selvittämään, miksi maat sulkivat ilmatilansa presidentti Moralesin lentokoneelta, kun tämä oli palaamassa Moskovasta takaisin Boliviaan.

Ulkomaat

Bolivia on kutsunut Ranskan, Espanjan, Portugalin ja Italian suurlähettiläät puhutteluun. Bolivia haluaa tietää, millä perusteilla maat päättelivät, että yhdysvaltalainen tiedusteluteknikko Edward Snowden olisi ollut Bolivian presidentin Evo Moralesin lentokoneessa.

- Suurlähettiläät on kutsuttu ulkoministeriöön antamaan selvitys asiasta. Osa heistä on jo käynyt ministeriössä, sanoo Bolivian viestintäministeri Amanda Davila.

Ranska, Espanja, Protugal ja Italia sulkivat ilmatilansa presidentti Moralesin lentokoneelta. Morales oli palaamassa valtiovierailulta Moskovasta, jossa Snowden oli juuttuneena Moskovan lentokentän kansainväliselle alueelle.

Maiden suljettua ilmatilansa, Moralesin koneen oli tehtävä välilasku Itävallan pääkaupunkiin Wieniin. Morales syytti tapauksesta Yhdysvaltoja, jonka hän sanoi painostaneen Eurooppaa sulkemaan ilmatilansa.

Espanjan ulkoministeri José Manuel García-Margallo sanoi perjantaina, että maat sulkivat ilmatilansa, koska niille kerrottiin, että Snowden olisi ollut Bolivian presidentin lentokoneessa. García-Margallo kieltäytyi sanomasta, oliko tieto peräisin Yhdysvalloista, mutta hän sanoi, että maiden päätös sulkea ilmatilansa Moralesin koneelta perustui tuohon tietoon. Hän kuitenkin kiisti, että Espanja olisi sulkenut ilmatilansa.

Bolivian mukaan syyllinen on selkeä, eli Yhdysvallat. Viestintäministeri Davilan mukaan Bolivian hallitus uskoo, että Yhdysvallat tiesi, että Snowden ei ole presidentin lentokoneessa. Davilan mukaan Yhdysvallat halusi tempullaan pelotella Boliviaa, koska presidentti Morales oli vihjannut, että Bolivia voisi harkita myöntävänsä Snowdenille turvapaikan. Sittemmin Bolivia on täsmentänyt kantaansa ja ilmaissut valmiutensa myöntää Snowdenille turvapaikka.

- Kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuskysymysten asiantuntijat ovat kuvailleet tämän hyökkäykseksi. Tämä on ensimmäinen kerta, kun valtio [Yhdysvallat] terrorisoi yhtä presidenttiä, yhtä valtiota, yhtä kansaa, Davila suomii.

Edward Snowdenin uskotaan olevan edelleen motissa Moskovan Sheremetjevon lentokentän kansainvälisellä alueella.

Lähteet: AP, Reuters