1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kansalaisjärjestö haastaa Ison-Britannian oikeuteen teleurkinnasta

Kansalaisjärjestön mukaan brittien signaalitiedustelu on kiertänyt ja rikkonut Ison-Britannian lainsäädäntöä teleurkinnassa.

Ulkomaat

Kansalaisjärjestö Privacy International haastaa Ison-Britannian oikeuteen valtion harjoittamasta, massiivisesta teleurkinnasta. Haasteen mukaan yhdysvaltalainen tiedusteluvirasto NSA (National Security Agency) ja sen brittivastine GCHQ (Government Communications Headquarters) vakoilevat toistensa kansalaisia ja vaihtavat näitä tietoja ilman kunnollista valvontaa. Lisäksi GCHQ:n laajamittainen viestiliikenteen valvonta on rikkonut Ison-Britannian lakeja.

Britanniassa kriitikot ovat arvostelleet NSA:n ja GCHQ:n tietojenvaihtoa. Arvostelijat ovat huolissaan siitä, että tietojenvaihdon avulla GCHQ kiertää rajoitteet, joita Ison-Britannian lainsäädäntö asettaa teleurkinnalle.

Haastehakemus on jätetty erityistuomioistuimeen, joka käsittelee tapaukset, joissa poliisi tai tiedustelupalvelut ovat loukanneet brittien yksityisyyttä. Lakiasiantuntijat eivät suhtaudu toiveikkaasti hakemuksen mahdollisuuksiin, sillä tuomioistuin on ottanut tutkintaan vain kymmenen tapausta yli tuhannesta ilmoitetusta.

Ihmisoikeuksiin erikoistuneet lakimiehet sanovat, että tapaus voidaan viedä myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen (EIT). Brittiläisen Queen Maryn yliopiston viestintäoikeuden professori Ian Walden kuitenkin muistuttaa, että EIT on ollut myötämielinen jäsenvaltioille, kun kyse on ollut kansallisesta turvallisuudesta.

Jos haaste kypsyy teleurkinnan tuomitsevaksi tuomioksi asti, tuomiolla uskotaan olevan suuria vaikutuksia siihen, minkälaista yhteistyötä Iso-Britannia ja Yhdysvallat voivat tehdä tiedustelutietojen vaihtamisessa.

Myös Yhdysvallaissa kansalaisjärjestöt ovat haastamassa NSA:n oikeuteen vakoilusta.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi